Three birds, Denny Baggen.
Three birds, Denny Baggen. (Foto: de Kunstfactorij)

Expositie 'Going' in Cultura Galerie, met werk van Denny Baggen en Peter Jansen

  Sport

Onder de titel Going exposeren Denny Baggen en Peter Jansen tot en met 11 augustus in de Cultura Galerie in Cultura Ede. Denny Baggen werkt sinds haar afstuderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten (1987) als autonoom kunstenaar.

Ede - De afgelopen tien jaar maakt zij vooral olieverfschilderijen waarin lijnen zijn getrokken. Deze getekende schilderijen lijken op afstand abstracte kleurvlakken maar van dichtbij ontdek je een fascinerende wereld van dier- en mensfiguren. Inmiddels heeft zij de lijnen in olieverf losgelaten en zoekt ze de uitdaging in het meer schilderachtige gebied. Het onderwerp is haar beleving van dieren, zij zijn de bron van haar vormentaal. Dieren zijn onbevangen en oprecht zoals de vanzelfsprekendheid in hun bezigheden, hun bewegingen en houdingen. Ze zijn zoals ze zijn en precies zo is het goed.

Perfecte puzzel

De beelden van Peter Jansen zijn gebaseerd op de menselijke beweging in tijd en ruimte. De constructieve berekeningen die hij hiervoor maakte en de nauwkeurigheid waarmee hij deze beelden uit hout heeft gezaagd, om ze als een perfecte puzzel in elkaar te laten passen, zijn bijna onvoorstelbaar. Zijn oneindige doorzettingsvermogen heeft uiteindelijk geleid tot het verwezenlijken van zijn droom; de driedimensionale weergave van een mens in beweging. Zijn Human Motion Beelden heeft hij digitaal gebouwd en 3D geprint, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was.

Overlijden

Peter Jansen overleed in 2011 en was de partner van Denny Baggen. In 2017 heeft zij zijn nog niet voltooide beelden afgemaakt. De al eerder in brons gegoten ruwe beelden liet ze afwerken en voorzien van prachtige nieuwe patina's. De houten beelden heeft zij, waar nodig, in elkaar gezet, geschuurd, op sokkels geplaatst en vanuit haar eigen ideeën beschilderd.

Presentatie

Op vrijdag 13 juli om 20.30 uur geeft Denny Baggen in de Cultura Galerie een powerpoint presentatie over haar werk van de afgelopen 35 jaar. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn, de toegang is gratis.

Afsluiting

De expositie Going wordt zaterdag 11 augustus feestelijk afgesloten met een fininsage. Om 15.30 uur bent u van harte welkom om de expositie, onder het genot van een hapje en drankje, nogmaals, te bezoeken. De expositie is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura Ede.

Meer berichten