Ex-raadslid Herko van Beek voor zijn voormalige werkplek.
Ex-raadslid Herko van Beek voor zijn voormalige werkplek. (Foto: Rick Praamstra)

Tijd voor een bourgondisch leven nu

  Politiek

Herko van Beek (46) nam onlangs na acht jaar afscheid van de Edese gemeenteraad. De Lunteraan wil zijn vrienden wat vaker zien, meer tijd voor hobby's en zijn rust pakken. Na de zomer is hij weer beschikbaar om structureel zijn steentje aan de maatschappij bij te dragen.

Door Rick Praamstra

EDE - Via voorkeursstemmen komt Van Beek voor de ChristenUnie in 2010 in de raad. Na acht jaar raadswerk vindt hij het tijd dat een nieuwe generatie CU-politici het stokje overneemt. Hij tobt een paar maanden met dit besluit. "Raadslid zijn is een mooie functie; je kunt echt iets betekenen voor inwoners. Het was een mooie en intensieve tijd."

Het intensieve zit vooral in de werkdruk die hij als raadslid soms ervaart. De Lunteraan maakt veel uren, burgers zijn kritisch en zitten soms vol emoties. Van Beek heeft niet op elk politieke issue invloed op en dat wringt weleens. "Maar ik had het nooit willen missen." Nog eens vier jaar Edese politiek bedrijven ziet hij echter niet zitten, ook omdat zijn baan als planner bij Cimar Electronics drukker wordt.

Kleinschalig

Hij is met een pauze van zes jaar al sinds zijn zestiende jaar werkzaam voor dit Veenendaals bedrijf dat onder andere printplaatjes en schakelkasten produceert voor de maritieme, medische en agrarische sector. Van Beek zit er op zijn plek. "Het is een afwisselende baan en ik ontmoet veel mensen. We zijn een kleinschalig bedrijf dat hoogwaardige apparatuur levert: elke detail moet kloppen. Voor iemand zoals ik die perfectionistisch is, is dat een prettige werkomgeving."

Hij kan zijn maatschappelijke ei kwijt bij dit bedrijf. "Elke ochtend voor werktijd bezoek ik de 90-jarige moeder van mijn werkgever en maak ik een praatje. Zij verricht zelfs nog werkzaamheden voor Cimar!" Ook in zijn vrije tijd zet het ex-raadslid zich in voor de maatschappij; zo werkte hij voor de Lunterse Oranjevereniging mee aan Koningsdag en voor de Maranathakerk in Lunteren organiseerde hij een motortoertocht.

Hobby's

Motorrijden is één van de hobby's van Van Beek en pure ontspanning voor hem. "Ik ben even weg tussen die vier muren en kan mijn hoofd leegmaken." Hij houdt wel een beetje van het bourgondisch leven. "Ik ben wel van de gezonde levensstijl hoor, maar ik vind het heerlijk om te genieten van het leven. Ik ben een enorme muziekliefhebber, van opera tot stevige rockmuziek en ben een groot fan van Frank Boeijen. Tijdens mijn raadsperiode wilde ik geen grijze muis zijn, soms probeerde ik misschien iets teveel het tegendeel bewijzen, haha."

Achterstallig onderhoud

De oud-politicus neemt buiten zijn baan bij Cimar Electronics even wat gas terug. "Burgemeester Verhulst noemde het 'ontpolitieken'. Ik ga wat achterstallig onderhoud met vrienden wegwerken en pak enkel wat losse dingen op. In september wil ik weer iets structureels oppakken in de cultuursector, sport of kerk."

Meer berichten