Raadsleden Van den Brink en Jansen (rechts) luisteren naar Ria Maliepaard (PvdA). (foto: Danny van Zeggelaar)
Raadsleden Van den Brink en Jansen (rechts) luisteren naar Ria Maliepaard (PvdA). (foto: Danny van Zeggelaar)

Volop vragen bij duur 'luchtkasteel'

  Politiek

De Edese gemeenteraad twijfelt hardop aan het peperdure World Art Center, dat in de voormalige Frisokazerne moet komen. Het college wil er tonnen aan uitgeven, maar de gemeenteraad lijkt op de rem te trappen.

EDE - Het World Art Center moet Ede cultureel op de kaart zetten. Ede wil zo'n centrum omdat eerder uit de Atlas voor Gemeenten bleek dat het cultuuraanbod in Ede magertjes is. Een paar jaar geleden, nog tijdens de periode van het vorige college, kwam er al een plan op voor een exposeum en werd er geld voor gereserveerd. Zeker 500.000 euro aan subsidie per jaar lijkt er straks nodig te zijn voor het centrum.

Binnen de gemeenteraad wordt volop getwijfeld over het dure kunstencentrum, dat een wisselende collectie krijgt. Alleen bij Gemeentebelangen en de VVD lijkt sprake van een positieve noot. Maar andere partijen, zowel uit de coalitie als de oppositie, kraken harde noten. "We hoeven niet overal in uit te blinken", vindt raadslid Dirjanne van Drongelen van de ChristenUnie. "Kunnen we die middelen niet ergens anders voor inzetten, voor bijvoorbeeld Edese kunstenaars?" Natasja Peters van Burgerbelangen noemt het hele project 'een luchtkasteel'. "Ede is daar niet geschikt voor. Hier komt men om te wandelen, te fietsen, voor de natuur. Er wordt gesproken over een jaarlijks financieel tekort voor het centrum. Wij vinden het te duur."

Bezuinigingen

Een paar jaar geleden, tijdens het project Medemaken waarbij burgers mochten meedenken over bezuinigingen, werd een bezuiniging op cultuur deels teruggedraaid. Dat geld gaat nu, als alles doorgaat, naar het World Art Center. Tot frustratie van verschillende raadsleden. "Het is een onjuiste aanwending van middelen voor culturele activiteiten van en voor de Edenaren", vindt Pieter-Gerard van den Berg (GroenLinks/PE). Ook Evert Jansen van de SGP noemt het merkwaardig. "Die bezuiniging ging echt niet makkelijk."

Dan is er nog iets anders aan de hand met het World Art Center. De begroting is te onzeker. Er worden nogal wat aannames gedaan in de begroting, zeggen meerdere raadsleden. "Het plan heeft sterkte punten, de organisatie is flexibel en relatief klein. Maar we willen meer zekerheden", zegt Stephan Neijenhuis van D66, die graag wil dat ook lokale kunst en historie een plek krijgen in het World Art Center. "En is het wel verstandig dat alle commerciële taken bij één persoon liggen?" Die onzekerheden storen Ria Maliepaard (PvdA) ook. "We kunnen de euro's maar één keer uitgeven." Van den Berg (GL): "De risico's zijn behoorlijk reëel."

Concurrentie

De vrees is ook dat het Edese World Art Center gaat concurreren met andere musea, terwijl er nota bene al een Kröller-Müllermuseum binnen de gemeentegrenzen ligt. Alleen Gemeentebelangen en de VVD lijken echt warm te lopen voor het plan. "Het is ons een doorn in het oog dat Ede zo laag scoort op cultuur", vindt raadslid Stef van der Klok van de VVD. "Het is een prachtige invulling van de Frisokazerne en het Akoesticum."

Een punt van kritiek is de reputatie van de plannenmaker en toekomstig directeur, Stanley Bremer. Hij was directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam, maar moest daar weg omdat hij forse steken had laten vallen. Uit een rapport in opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad bleek eerder dat 'horeca en commercie' belangrijker waren dan de collectie.

'Boel niet belazerd'

De Edese wethouder Weijland (Cultuur, D66) noemt het World Art Center aanvullend op wat er nu in de regio al is. Bovendien is volgens hem geen sprake van lokale geschiedenis tijdens exposities, zoals zijn partijgenoot Neijenhuis graag wil. Ook wuift hij de kritiek op toekomstig directeur Bremer weg. "Hij heeft de boel niet belazerd."

De Edese gemeenteraad praat binnenkort verder over het World Art Center.

Meer berichten
Shopbox