Logo edesepost.nl


Rasit Görgülü blijft in de gemeenteraad namens zijn eigen fractie.
Rasit Görgülü blijft in de gemeenteraad namens zijn eigen fractie. (Foto: Danny van Zeggelaar)

Ex-PvdA'er Rasit Görgülü blijft in gemeenteraad

  Politiek

Rasit Görgülü houdt zijn zetel in de gemeenteraad. Görgülü verliet begin juli de PvdA omdat hij zich niet thuis meer zou voelen bij de partij. Hij houdt wel zijn raadszetel.

Door Danny van Zeggelaar

Ede - Formeel gezien mag een raadslid zijn zetel ook gewoon houden, ook al is hij geen lid meer van de partij namens wie hij gekozen is. "Hij heeft aan onze voorzitter gemeld dat hij om principiële reden zijn zetel in de raad niet opgeeft. Vanuit de Kieswet kan dat, al had hij zijn handtekening gezet bij zijn aantreden om zijn zetel op te geven als hij de partij zou verlaten", meldt de Edese PvdA.
Volgens de sociaaldemocraten was Görgülü het oneens met de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Daarin zou hij plek één of twee hebben geëist. "Dat heb ik nooit zo gezegd", zegt Görgülü desgevraagd tegen deze krant. "Het is geen geheim dat ik voor het lijsttrekkerschap ben gegaan, ik vond dat ik dat moest doen. Maar ik heb plek één of twee nooit geëist."
Hij zegt "verbaasd" te zijn over de reactie van de partij. "Dat ze zo'n leugen nodig hebben om aan 'damage control' te doen. Ze hadden in mijn beleving iemand nodig die wat beter contact kon maken met de mensen dan het alternatief. Daar ben ik voor gegaan." Görgülü zegt dat er ook aan hem is gevraagd om fractievolger, een soort schaduwraadslid, te worden. "Dat vond ik een oneerbaar voorstel, als je van fractievoorzitter naar fractievolger gaat. Dat doe je niet."

Verkiezingen

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 blijft het raadslid sowieso in de gemeenteraad. Wat er daarna gaat gebeuren, weet hij nog niet. Hij wil graag in de raad blijven. "Het liefst sluit ik mij aan bij een bestaande partij in de raad", zegt hij. "Maar ik ga geen nieuwe partij oprichten. Maar ik moet wel een partij vinden, in het midden van het politieke spectrum, die dicht bij mij staat."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox