Logo edesepost.nl


De kliko's in de gemeente Ede.
De kliko's in de gemeente Ede.
Afvalbeleid

Grote woede om nieuw afvalbeleid

  Politiek

Een interview met Natasja Peters van Burgerbelangen over het nieuwe afvalbeleid in Ede deed de nodige stof opwaaien onder lezers van De Edese Post. Tientallen lezers mailden hun uitvoerige bezwaren over de nieuwe manier van afval inzamelen naar de redactie. In dit artikel een selectie van de reacties. Omdat het er zóveel zijn, kunnen we helaas niet alle reacties plaatsen en ook niet álle bezwaren behandelen.

EDE - Het nieuwe afvalbeleid maakt in Ede de tongen los. De redactie kreeg tientallen mails van lezers, op Facebook worden veel discussies gevoerd en ook op straat is het nieuwe afvalbeleid een veelgehoord gesprek.

De gemeenteraad van Ede stemde net voor het zomerreces in met het nieuwe afvalbeleid. Dat betekent dus: per keer betalen, minder vaak het restafval halen en als je niet je keuze aanpast ook nog een kleinere kliko voor het restafval. Allemaal bedoeld om het restafval te verminderen.

Maar wat blijkt: veel lezers van deze krant vinden het afval scheiden prima, maar zijn boos over de tariefsverhoging en de extra kliko die er komt voor plastic, metaal en drankkartons. Eerder bleek uit een berekening van deze krant dat je in heel veel gevallen al duurder uit bent dan nu. Het principe 'de vervuiler betaalt' ging dit keer niet op, want je de kleine restafvalkliko van dertig liter meer dan negen keer aan de weg zetten is al duurder dan het huidige tarief voor een eenpersoonshuishouden. Dat is dus minder dan eens per maand.

Acht kliko's op de oprit

"Een klikotuin", noemt mevrouw Brandenburg haar tuin inmiddels. "De wethouder heeft destijds veel reclame gemaakt, maar er is was geen mogelijkheid om te protesteren tegen deze kliko's." Erna Harmsen loopt tegen hetzelfde aan. "De vierde kliko ontsiert ons huis. Hoeveel volgen er nog? Met de name die met de oranje deksels vind ik foeilelijk en te breed. We delen onze oprit met de buren. Die wordt steeds krapper met inmiddels acht kliko's."

Ook mevrouw Boon vraagt zich af waar ze die extra kliko laat. "Onze tuin is niet groot. Waar laat ik die extra bak?" G.C. de Snoo uit ook het ongenoegen over de kliko's. "Nu wordt het hele straatbeeld bedorven door de kliko's. De kinderen kunnen niet meer normaal spelen, want bij ieder huis staan vier kliko's in de weg. Net als het hele parkeerbeleid getuigt ook dit weer van slecht vakmanschap." Margreet Slootmans vindt dat degene die dit bedacht heeft "zich achter de oren moet krabben". "De wijk ziet er nu triest uit met rijen kliko's. En waar laat je die kliko's? Waarom plaatsen ze geen ondergrondse containers voor restafval, plastic én papier?"

Een vierde kliko is overigens niet per se nodig. Inwoners kunnen ervoor kiezen om hun restafvalkliko in te leveren, en te kiezen voor een ondergrondse wijkcontainer. Als zeventig huishoudens of meer kiezen voor die optie, plaatst ACV zo'n ondergrondse kliko.

Afschuwelijk systeem

Jopie Verdel uit Ede schreef al eerder een brief over het afvalbeleid naar het gemeentebestuur, maar kreeg daar geen antwoord op. "Het probleem zit hem in rest- en plasticafval", zegt zij. "Volgens mij komt het afval van de appartementen in één grote container terecht, waarna alles nog gescheiden moet worden. Er zijn goed functionerende systemen om plastic- en restafval te scheiden. Daarom zie ik liever één bak voor plastic- en restafval."

Voor Gerda Klok begint het inzamelen van afval inmiddels "een trauma" te worden. "Alles wat je uitpakt ben je aan het sorteren", zegt ze. "Ik doe dit heel nauwkeurig, tot het moment dat ik het niet meer zie zitten. Hoe gaat dat bij (licht) dementerende personen? Het is een afschuwelijk systeem geworden." Rina Vlijm denkt dat mensen hun afval juist minder goed gaan scheiden. "Het verdwijnt straks waarschijnlijk eerder in de PMD-kliko. Dat bespaart kosten, maar zorgt ook voor minder goede afvalscheiding. Laat ze gaan nascheiden."

Afvaltoerisme

Veel lezers van De Edese Post zeggen ook te vrezen voor het 'afvaltoerisme', het dumpen van afval in andermans kliko. De heer Randwijk: "Op mijn oude kliko zit een slot van ACV, zodat anderen er geen afval in kunnen werpen. Bij betaling per keer is het voordelig om het afval in andermans kliko te werpen. Het nut van een slot op je kliko is daarmee wel aangetoond. Maar dat slot is niet meer toegestaan."

Rob van Riet vreest hetzelfde. "Ik heb mijn kliko al veiliggesteld in de schuur, want je weet: Nederlanders doen een klein misdaadje om iets te verdienen. Afvaltoerisme gaat gebeuren." M. Boon ziet hetzelfde gebeuren. "Ik zie bij mijn moeder van 88 jaar al dat de kliko regelmatig ongevraagd wordt aangevuld door andere mensen." C. Venus is het ook al overkomen. "Maandagavond voor het eerst de oranje kliko aan de weg gezet, die was voor twee derde vol. De volgende dag wilde ik er nog een fles bijgooien en was 'ie tot mijn verbazing helemaal volgegooid. Ik wil een slot op de kliko's!"

Positief

Overigens zijn er niet alleen negatieve reacties ontvangen. Marjan de Rooy vindt het nieuwe afvalbeleid wel prima. "We wonen in het buitengebied en hebben meegedaan aan de proefperiode, om een jaar je afval te scheiden. Dit is zo goed bevallen, dat we een extra kliko hebben aangevraagd met oranje deksel. Als je je afval goed scheidt, heb je meer een paar keer per jaar je restafvalkliko vol."

Ook Hans Uijttewaal heeft er geen problemen mee. "De afvalstoffenheffing wordt minder. Ik denk dat het voor mij als eenpersoonshuishouden best moet kunnen om zes keer per jaar mijn restafval aan te bieden. Voor een groter huishouden zal dat anders liggen."

De gemeente Ede en ACV hebben een speciale website over het nieuwe afvalsysteem: www.meerafvalapart.nl

Danny van Zeggelaar
Regioverslaggever sinds 2010.
Reageer als eerste
Meer berichten