Logo edesepost.nl


Raadslid Natasja Peters (Burgerbelangen) bij een enorme hoeveelheid kliko's in haar wonplaats.
Raadslid Natasja Peters (Burgerbelangen) bij een enorme hoeveelheid kliko's in haar wonplaats.
Afvalbeleid

'Nu ook nog je kliko veiligstellen'

  Politiek

Het nieuwe afvalbeleid gaat beginnen. Voortaan krijgt iedere Edenaar een extra kliko én gaan de tarieven veranderen. Je betaalt straks een vast tarief én per keer dat je de kliko aan de weg zet. Tot woede van Natasja Peters (Burgerbelangen), die het voorstel niet steunde.

EDE - In verschillende wijken in Ede hebben mensen inmiddels al een brief ontvangen om hun kliko's om te wisselen. Een enorme operatie. Duizenden kliko's moeten worden vervangen of aangepast, want het afval moet beter worden gescheiden. Er komt een nieuwe kliko voor plastic, metaal en drankkartons (PMD) en de restafval-kliko wordt, tenzij je een grotere aanvraagt, kleiner en minder vaak opgehaald.

Veel duurder

Onzin, vindt Natasja Peters (Burgerbelangen). "Restafval wordt in andere gemeenten gemiddeld negen keer per jaar aan de weg gezet. Maar als je een vuilniszak in de kliko hebben zitten én de ACV-wagen rijdt toch langs, dan wil je van dat vuilnis af. Het is vies, die zak laat je niet liggen."

Dat je straks per keer gaat betalen voor het restafval en dat dan naar verhouding veel goedkoper moet zijn, gelooft ze niet. Dat blijkt ook uit een berekening die deze krant heeft gemaakt. In andere gemeenten met een soortgelijk systeem, zetten inwoners het restafval negen keer aan de weg. Wie negen keer de grote restafvalkliko aan de weg zet, betaalt daarvoor 241,80 euro. Nu is zo iemand waarschijnlijk een meerpersoonshuishouden en betaalt 248,52, een minimaal verschil waarbij één keer extra restafval het voordeel al teniet doet.

Een kleine kliko 9 keer aan de weg zetten kost in totaal 214,80 euro. Uitgaande van een eenpersoonshuishouden (die nu 201,60 euro betaalt) is dat zelfs duurder. "Het ligt er maar net aan of je goedkoper uit bent. Voor de burger heeft dit niet echt een voordeel", vindt Peters.

Nascheiden

Idee van het nieuwe systeem is dat Edenaren meer afval gaan scheiden, omdat alleen voor het restafval per keer moet worden betaald. "Maar het kan veel makkelijker", vindt Peters. "Als je gaat nascheiden. Dan wordt alles vanzelf uit elkaar gehaald. Nu moeten mensen zelf afval scheiden en ik denk niet dat iemand het honderd procent goed doet."

Overigens vreest Peters ook voor 'afvaltoerisme': het dumpen van afval om zo het bedrag per keer te ontlopen. Of het gooien van afval in andermans kliko. "Nu moet je als je op vakantie bent niet alleen je huis goed op slot doen, maar ook je kliko veiligstellen. Dit is eigenlijk een nieuwe zorg voor mensen."

Wat vindt u?

De redactie hoort graag uw ervaringen met de nieuwe kliko's en het nieuwe afvalbeleid. Mail ze naar danny.van.zeggelaar@persgroep.nl.

Danny van Zeggelaar
Regioverslaggever sinds 2010.
Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten