Logo edesepost.nl


Alexandra Slotboom heeft al veel pogingen gedaan om te stoppen met roken. "Ik rook al vanaf mijn twintigste, ben al tig keer gestopt en evenzoveel keer weer begonnen."
Alexandra Slotboom heeft al veel pogingen gedaan om te stoppen met roken. "Ik rook al vanaf mijn twintigste, ben al tig keer gestopt en evenzoveel keer weer begonnen." (Foto: Ester Wormgoor)

Stoptober: 'Ik stop met roken en dit keer echt'

  Human Interest

Stoppen met roken is moeilijk. Wie ooit een poging heeft gedaan, weet dat. Toch kan het, zelfs als je veel rookt. Stoptober daagt rokers uit om een maand niet te roken om daarna helemaal te stoppen. Alexandra Slotboom gaat deze uitdaging aan. "Wat zullen mijn geliefden straks trots op mij zijn."

Door Ester Wormgoor

Ede - Nicotinepleisters, pillen op recept, laserbehandelingen, acupunctuur, kauwgom en zelfs een bijeenkomst van Alan Carr, Alexandra heeft het allemaal al geprobeerd. Tig keer gestopt en evenzoveel keer weer begonnen, want het lukte niet. Maar nu is de knop om, de wil om dit keer echt te stoppen is groter dan ooit. "Ik heb naast dat het beter is voor mijn gezondheid nog een geweldige stok achter de deur."

Twee weken geleden plaatste De Edese Post een oproep op zoek naar inwoners van Ede die meedoen aan de Stoptoberactie. Alexandra Slotboom was één van de rokers die reageerde. In haar mail vertelt ze dat ze, met uitzondering van de tijd van haar zwangerschappen, al meer dan dertig jaar rookt en alles heeft geprobeerd om te stoppen. "Helaas is wilskracht niet te koop, want juist daarin schiet ik tekort", schrijft ze. "Stoppen met roken is voor mij een moeilijke, maar super bewuste keuze die ik nu eindelijk echt heb gemaakt. Gevolgd worden door heel Ede helpt me daarbij."

Oma Peukie

Een afspraak voor een interview is snel gemaakt. Alexandra is gemotiveerder dan ooit. Waarom nu wel? "In februari word ik voor de eerste keer oma. Ons gezin is een samengesteld gezin, mijn man Wilco heeft drie kinderen en ik ook", verduidelijkt ze. "Mijn oudste dochter is zwanger. Haar baby krijgt straks meer dan twee opa's en oma's en daarom waren mijn kinderen alvast namen voor ons aan het bedenken. Opa fiets, opa gitaar, oma kwast en voor mij hadden ze ook een naam bedacht... oma Peukie. Toen ik dat hoorde, dacht ik 'dat gaat me dus niet gebeuren'. Ik stop met roken en dit keer echt." Stoptober heeft voor Alexandra een lagere psychologische drempel. "Eerst 28 dagen stoppen, klinkt minder erg dan stoppen voor altijd." Maar je wilt toch wel definitief stoppen? "Zeker, het is jezelf misschien bedotten, maar ik denk dat dit voor mij de manier is." Alexandra krijgt bij het stoppen hulp van haar vriendin die acupuncturist is. "Kleine naaldjes in mijn oren moeten de vervelende bijwerkingen wegnemen en mij de eerste lastige weken doorhelpen. Op deze manier zijn al veel mensen van het roken afgekomen, dus dat moet mij ook lukken. Stoppen met roken zit in eerste instantie tussen de oren, de naaldjes helpen daarbij."

Alexandra gaat de komende 28 dagen vol vertrouwen tegemoet. "De lastigste momenten zijn na het eten of met een kop koffie of glas wijn. En 's morgens vroeg. Ik ben nog maar net gedoucht of ik steek mijn eerste sigaret al op. Gek toch als je daarover nadenkt. Ook één van mijn collega's stopt. We hebben afgesproken dat we net als anders naar buiten gaan, al is het alleen maar om elkaar te steunen. In plaats van een sigaret nemen we een stressballetje in de hand."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox