Logo edesepost.nl


Burgemeester Cees van der Knaap bezoekt eeuweling Riet.
Burgemeester Cees van der Knaap bezoekt eeuweling Riet.

Riet Bosman: 100 jaar oud en zeer tevreden

  Human Interest

De 100-jarige Riet Bosman woont al zeker twintig jaar naar alle tevredenheid in Ede: "Toen we wat ouder werden zijn we naar een rustige en mooie plek gaan kijken en hier in Ede uitgekomen. Ik heb hier jaren met mijn man gewoond, maar die is inmiddels overleden."

Door Jacqueline Postma

Ede - De 100-jarige Riet Bosman kan aardig verwoorden wat ze wil en vooral wat ze heeft meegemaakt in haar eeuw op aarde. Haar gezondheid is nog prima en ze woont nog volledig zelfstandig in een appartement. Met maar een klein beetje hulp van haar kinderen. In de entreehal van het appartementencomplex hangt een poster: alle bewoners feliciteren mevrouw Bosman met haar 100ste verjaardag. "Het is hier erg fijn wonen met de buren", benadrukt Riet nog extra. Zoon Frans is duidelijk trots op zijn moeder met respectabele leeftijd: "We hebben een beetje de zorgtaken voor onze moeder verdeeld. Zo doe ik altijd de boodschappen en één van mijn broers houdt de administratie bij, maar ze redt zich gezien haar leeftijd nog prima."

Rie: "Ik ben echt een verstokt lezer, heel mijn leven al." Op een bijzettafeltje pronken een viertal moderne literaire boeken. Uren achter elkaar kan ze lezen. "Ik heb geen voorkeur voor een stijl, de afwisseling is juist leuk."

Afrika

Het gezin Bosman heeft vroeger met kleine kinderen in Zuid-Afrika gewoond. De jongste van de vijf kinderen, zoon Quintus, (inmiddels 62) is zelfs in Pretoria, Zuid-Afrika geboren. Het gezin heeft uiteindelijk 6 jaar in Zuid-Afrika gewoond. Rie: "Mijn man werkte voor de PTT en hielp daar met het bedenken en aanleggen van de telefoonverbindingen. We zouden er eigenlijk maar voor drie jaar heen gaan, maar het zijn er zes geworden. De kinderen hebben daar op de basisschool gezeten."

Oudste zoon Fré: "Mijn hele basisschoolperiode heb ik in Zuid-Afrika doorgebracht, ik heb daar warme herinneringen aan." Terug in Nederland was het voor de oudste vooral wennen. "De apartheid is me eigenlijk pas hier in Nederland duidelijk geworden. Als basisschool kind, wat ik toen was, zijn de politieke prikkelingen van die tijd mij niet echt opgevallen." Zoon Frans: "Toen we terug waren in Nederland hadden we even geen woning en zijn we opgesplitst. De kinderen zijn tijdelijk ondergebracht bij verschillende ooms en tantes. Ik weet nog heel goed dat ik mijn moeder toen ontzettend miste, ik was toen ongeveer negen jaar oud." Quintus: "We zijn door al het verhuizen best flexibel geworden, dat heeft ons gevormd."

Trots

Riet: "Ik ben heel trots op mijn zoons die alle vier met succes in Leiden hebben gestudeerd. Al mijn kleinkinderen zijn eigenlijk ook al groot en doen het ook erg goed. Ik heb zelfs acht achterkleinkinderen."

Reageer als eerste
Meer berichten