Logo edesepost.nl


Burgemeester Van der Knaap en Teuntje van de Brink.
Burgemeester Van der Knaap en Teuntje van de Brink. (Foto: Jacqueline Postma)

105 jaar oud: 'Het is puur Gods wil'

  Human Interest

In bejaardentehuis Bethanië woont Teuntje van de Brink. Ze is vorige week vrijdag 105 jaar oud geworden en ze is hiermee de één na oudste inwoner van gemeente Ede.

Door Jacqueline Postma

EDE - Op een grote fauteuil in een ruime zaal in bejaardentehuis Bethanië zit de 105-jarige Teuntje, genietend van het gebak en het bezoek wat allemaal voor haar is gekomen. Teuntje: "Het is geweldig om 105 te zijn en ik ben dankbaar dat ik zo lang leven mag. Het is een gift van God, er zit geen geheim of formule achter, het is puur Gods wil." Teuntje kan alles nog, ze is alleen een beetje slecht ziend, maar dat bederft niet haar levensgeluk. Naast haar zit haar 10 jaar jongere zus, de 95 jarige Sukke. Sukke: "We zijn naast zussen ook altijd al vriendinnen geweest, we hebben eigenlijk nooit echt ruzie gemaakt." Teuntje: "Nu zeker niet! Dat is zonde van de tijd en de drukte." De dames gaan nog steeds iedere week in het centrum van Ede shoppen. Teuntje: "Dat is zo gezellig, er even samen tussenuit."Sukke: "Dan gaan we met de taxi, dat is heel fijn geregeld. Eerst word ik opgehaald en daarna mijn zus." Sukke woont in bejaardentehuis de Klinkenberg. Teuntje: "Op zich is het wel jammer dat we niet in hetzelfde huis wonen."
Teuntje praat nog vlot mee over verschillende onderwerpen. Ze praat uitgebreid met burgemeester Cees van der Knaap. Ze is er ook van op de hoogst dat de huidige burgemeester binnenkort met pensioen gaat. Als de burgemeester weg gaat vertelt hij terloops: "Ze hoopt dat ik lang en gelukkig van mijn pensioen mag gaan genieten. Dat is toch aardig van haar."
Teuntje van de Brink heeft vroeger met haar echtgenoot op de Leendert Tulplaan gewoond waar hij een timmerbedrijf heeft gehad. Het echtpaar heeft nooit kinderen gehad, wat ze altijd betreurd hebben. Inmiddels is Teuntje alweer 40 jaar weduwe, in 1977 is haar echtgenoot overleden. De 57-jarige Peter van Nek is samen met zijn echtgenoot een soort hulpzoon geworden. "Ik heb jarenlang warme maaltijden rondgebracht en maakte altijd een praatje met de mensen en ook met Teuntje." Teuntje vertelde vaak dingen over haar leven en hoe het er in haar huidige dagelijkse leven aan toe gaat. Peter: "Op haar 95e stond ze al ingeschreven voor Bethanië, maar toen was ze hier nog te goed voor. Ik heb toen contact gezocht met Bethanië en gevraagd wat de voorwaarde waren voor toelating." Teuntje wilde niet verhuizen, ze woonde tegenover haar zus op de Weerdestein en zag enorm op tegen alle toestanden van het verhuizen. Peter: "Ze ging op een gegeven moment echt achteruit en mijn vrouw en ik hebben aangeboden haar te helpen met de verhuizing. We zijn haar uiteindelijk blijven helpen. We doen het graag, het geeft ons ook voldoening om er voor haar te kunnen zijn." Uiteindelijk is Teuntje in Bethanië gaan wonen. Teuntje: "Ik ben ze zo dankbaar dat ze dit voor me willen doen."

Reageer als eerste
Meer berichten