Foto: ARJAN VAN BRUGGEN NETHERLANDS

Column: De kat de bel aanbinden

  Column

Bovenstaande betekent de stoute schoenen aantrekken, beginnen over iets moeilijks. Dat ga ik letterlijk en figuurlijk doen. Ik durf allereerst te zeggen dat ik de problemen in de zorg, het onderwijs en de stikstofcrisis voor van een andere orde vindt dan het Pieten-issue. Ik zeg bewust andere orde, niet rangorde.

Dat heb ik geleerd van een actievoerder van de anti-houtrooklobby. Op het hoogtepunt van de asielzoekersinstroom destijds had ik gezegd dat ik dit laatste een groter probleem vond dan houtkachels. Dat lokte forse reacties uit en genoemde activist zei mij toen: 'je moet zeggen dat het ene probleem niet betekent dat je over het andere niks mag zeggen.'

Dat was een goed advies en dat gebruik ik nu om over het aanlijnen van katten iets te zeggen. Europa houdt zich daar ernstig mee bezig.

Halsband en riem voor de poes. Niet zozeer voor wie er een hekel aan heeft in de tuin, maar omdat katten ook op bedreigde diersoorten jagen zoals vleermuizen, knaagdieren en natuurlijk vogels. In de campagne voor Europa heb ik er Frans Timmermans niet over gehoord, maar die werkt aan het klimaatprobleem, helemaal van andere orde.

In het programma van de Partij voor de Dieren kon ik niets vinden over het aanlijnen van katten. Wel dat je ze moet chippen en dat je ze niet moet aankleden. Helemaal eens met deze punten.

Vroeger had ik parkieten in een volière en we hadden een kat. Belletje aan een bandje en de kat is kansloos als het gaat om de prooi. Ik hoop wel dat dit mag van Europa.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten