Foto: Nando Eskes

Column: CO2-eerlijk

  Column

Je moet maar durven als gemeente Ede. Kortgeleden reed ik onder het met een banner getooide gemeentehuis door. "Gemeente aardgasvrij, CO2-neutraal!", juichte het ding. Enkele honderden meters verder parkeerde ik mijn auto in de fijnstofregen van de gloednieuwe Bio Fake centrale aan de Knuttelweg. Die centrale heeft te weinig vraag. De verbranding komt daardoor niet goed op gang. Resultaat: overlast. Warmtebedrijf Ede plaatste toen enkele containers waarin houtkorrels verbrand worden. Die houtkorrels kunnen overal vandaan komen, bijvoorbeeld uit omgehakte bossen in Canada, verscheept met smerige zwavel uitstotende zeeschepen.

Als deze Bio Fake centrale minder dan 60% belast wordt, hoeft het ook niet aan emissie-vereisten te voldoen. Dan mogen omwonenden lekker meegenieten van de 'groene' politiek van de gemeente Ede.

Het wordt nog erger. Wethouder Hoefsloot zegt: "Alle huizen van het aardgas af!". Dat zou kunnen, maar niet op deze manier. Ik neem energie af van GreenChoice, met bosgecompenseerd aardgas. In plaats van bos verbranden, plant ik bos. Dat heet compensatie en ik val er niemand mee lastig. Geen fijnstofuitstoot, geen emissies. Een juiste verhouding tussen persoonlijk verantwoordelijkheid nemen en politieke maakbaarheid lijkt me gewenst.

Al jaren is bekend dat aardgas minder CO2-uitstoot dan biomassa (bron: http://bit.ly/nandoe1). Ede, droom lekker door met je groene politiek. Maar blijf met je handen van mijn aardgasaansluiting af. Ik begrijp het wel: officieel ben je dan CO2-vrij, want biogas telt bestuurlijk niet mee. Dus scoor je politieke punten. En je bent gratis van je snoeiafval af. Of het werkelijk bijdraagt, dat interesseert geen politicus. Dat maken we de laatste tijd vaker mee. Sta op — met echte oplossingen. Ede, CO2-eerlijk!

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten