Foto: Paul de Vries

Column: Gedram

  Column

In augustus fietste ik van Amsterdam naar IJmuiden. Het lijkt een hele tocht maar omdat ik in West startte hoefde ik niet de hele stad door. Van Osdorp rijd je tot Velserbroek door de polder.

Het was een prachtige dag. De zon bescheen vanuit een strakblauwe hemel een met sloten doorsneden weidelandschap waarin je een boerenjongen op klompen verwacht die met een polsstok over de schouder door het gras banjert.

Die boerenjongen liep er niet. En dat was jammer, want met hier en daar een boerderij, wat schapen en enkele overvliegende ganzen fietste ik door een fraai Jetses-landschap. Misschien kan het waterschap op zonnige dagen een knaap op klompen het weiland in sturen, ik heb nou eenmaal graag dat de boel klopt.

De dag had alles in zich om zo'n verstilde, vrijwel oneindige augustusdag te zijn. En dat was het ook geweest als er niet voortdurend schaduwen bulderend over me heen scheerden, ik fietste blijkbaar niet alleen door een mooi landschap, maar ook onder een vliegroute van Schiphol.

Buiten mijn aanvankelijke fascinatie voor de langstrekkende schaduwen, zo'n optrekkend vliegtuig is nog best indrukwekkend, was het uiterst storend om iedere acht minuten niets anders te horen dan het gieren van motoren. Eenmaal verder bij de stad vandaan, in Halfweg, drukten de motoren nog steeds al het andere geluid weg.

Je zult hier maar wonen dacht ik, en rustig in je tuintje willen zitten. Of erger nog, uitslapen. Dat is vrijwel onmogelijk, je hebt een wekker die je weliswaar geen stroom kost, maar je wel ongevraagd uit de slaap haalt.

Ik dacht direct aan Ede, want over niet al te lange tijd razen ook bij ons de vliegtuigen over, misschien niet om de acht minuten, maar toch gestaag. Over de geluidsoverlast die dat gaat geven zegt de betreffende minister nu zelf dat ze de kamer verkeerd heeft geïnformeerd, ik neem aan niet in ons voordeel. Daarnaast zijn de berekeningen over de stikstofuitstoot van vliegverkeer volgens de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen op zijn zachtst gezegd discutabel. Het kan dus maar zo zijn dat de hoeveelheid die straks over u wordt uitgestrooid groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Maar laat ik niet doordrammen over Lelystad Airport, dat wordt vervelend. Wij willen nou eenmaal vliegen en het liefst zo goedkoop mogelijk. Wat we daarbij aan de komende generaties doorgeven maakt niet uit. Het zal onze tijd wel duren.

En dus fietste ik, het vliegverkeer zo veel mogelijk negerend verder door het oer-Hollandse landschap en pauzeerde in Spaarndam. Een zonnig terras gaf uitzicht op een kleine sluis in de Spaarne. Hier had de plaatselijke VVV haar werk naar behoren gedaan, de sluis werd door een getaande wachter met de hand geopend. Hij had geen haast, maar ik moest verder, een zomerdag duurt immers niet eeuwig. Ik weet dus niet of de verschuldigde sluisheffing via een klomp werd voldaan, maar ik denk van wel. Immers, wie moeite doet om een verweerde sluiswachter te plaatsen vergeet allicht de hengel niet. En betaald moet er worden, meestal door de gebruiker. Er zijn echter rekeningen die pas later betaald zullen gaan worden, maar daarover zwijgen we liever, iedere acht minuten opnieuw.

Deze en andere verhalen staan op www.Paulschrijft.nl.

Paul de Vries

Meer berichten