Foto: Nando Eskes

Column: Drie ezeltjes

  Column

Als je, staande voor het clubhuis van Pieter Mauritz op Landgoed Kernhem, jezelf ‘noordwest’ neerzet, kijk je rechtstreeks uit op boerderij Engelenhove en een weiland waarin prachtige runderen grazen. En drie ezeltjes. Draai je hoofd een kwartslag naar links en je ziet Huis Kernhem liggen. Draai je hoofd een kwartslag naar rechts, naar het noorden, en je ziet de restanten van een half duizend jaar oude wildwal. Het is een zeldzaam mooi gezicht in elk jaargetijde. De herfst biedt prachtige kleuren, de winter bij tijd en wijle een zachte bedekking - lente en zomer brengen dan weer witte wieven. Landgoed Kernhem is een parel van Ede, maar hij wordt beleidsmatig verkwanseld.

Draai je hoofd op hetzelfde punt een halve slag om en je ziet het NIZO, de Nizolaan en de Vika. Dit gebied verrommelt. De huizen zijn grotendeels gesloopt. Achter de Vika zijn luidruchtige machines neergepleurd. Verderop, aan de overkant van het spoorlijntje, staat sinds een jaar een vieze rook uitbrakende Bio Fake centrale. Ernaast staat een onbemande 24-uurs autowasserette. De weg langs boerderij Engelenhove wordt nu onveilig gemaakt door zowel goedkope opgeblazen autootjes als hele dure snelle limousines van een bepaald type die met hoge snelheid en veel herrie naar de wasserette scheuren voor een wasbeurt (of meer).

Op de website van de gemeente Ede is over het Landgoed Kernhem niets te vinden, alleen een vaag verhaal over een toekomstvisie. Binnenkort wordt het besproken in de gemeenteraad.

Ik bepleit een actief beleid. Niet ‘het landgoed zou in de toekomst in het bestemmingsplan als landgoed moeten worden aangewezen’. Dat is typisch verloren-geld-taal. Veel gezwets, weinig gedaan. Wijs het nu aan als landgoed. Bescherm actief. Weet wat van waarde is. Verplaats de bedrijvigheid en behandel het Landgoed als een kroonjuweel van Ede.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten