Foto: Nando Eskes

Column: Indoor

  Column

Ja, het is bijna voorbij, die mooie zomer. Wen er maar vast aan, zo lijken culturele instellingen te wenken, kom bij ons — het ‘indoor’ cultuurseizoen begint weer. Dat geldt ook voor de Edesche Concertzaal.

Komende zaterdagavond kun je er weer terecht. Meesterpianist Severin von Eckardstein en cellist Isang Enders doen voor hen die willen luisteren hun uiterste best.

De cello, soms wordt zijn klank vergeleken met de menselijke stem, is een prachtig instrument. Wat heb ik al vaak genoten van dit strijkinstrument. Elke cello klinkt anders, en elke cellist ook. Sommige mensen denken dat ik groot kenner van de klassieke muziek ben. Dat is niet zo. Ik ben zes jaar geleden gewoon de wereld van klassieke muziek ingesprongen. Het is alsof je op vakantie gaat, naar een gebied waar je nog nooit geweest bent. Ik zou dat gebied het liefst vergelijken met een tropisch regenwoud, of nee, soms ook een Russische toendra of een zacht nevelend arctisch bos. Een andere keer is het alsof je een drukke metropool instapt — voor mij teveel, maar anderen vinden het fantastisch. Je kijkt rond, oriënteert je, doet indrukken op. Steeds meer ga je ontwaren. Ah, denk je, daar wil ik nog eens terugkomen. De volgende keer herken je sommige plekken, krijg je wat houvast, en ontdek je weer andere vormen. Langzaamaan leer je de paden, wegen, vaste oriëntatiepunten te vinden. Je hoort dat daar eens 'die en die persoon' is geweest en daar wat heeft achtergelaten voor hen die na hem zouden komen.

Sommige mensen hebben er later wat nieuws naast gelegd. Jij bekijkt het, maakt foto's in je hoofd. Je bouwt je eigen herinneringen op van en in het landschap wat er al was, er nu is en er ook altijd zal zijn. Je verliest even de tijd en ruilt de tijd in voor beleving, voor een reis naar een andere werkelijkheid, vanwaar je weer uitgerust, opgewekt, in gedachten of geraakt terug komt.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is ondernemer en oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten