Foto: Foto:

Column: In de rij

  Column

Het is september. Op een mooie avond besluit ik na een dag voor de klas te hebben gestaan een stukje rond de Noord Ginkel te fietsen. September is de maand waarin de bronstperiode van edelherten begint. Het is prachtig om tijdens zo'n fietstochtje in de verte het burlen van de mannelijke edelherten te horen, die daarmee proberen indruk te maken op de vrouwtjes.
Na het avondje fietsen staat de teller van het aantal edelherten op precies nul. Geen enkel edelhert had zich laten horen, laat staan dat ik er één gezien had.
Heel wat anders is dat een eind verderop, op de Hoge Veluwe, waar de edelherten zich wel dagelijks laten zien.
Ongenaakbaar, fier, hoogmoedig, opgewonden, zegepralend én voldaan staan ze daar... De mensen die denken dat ik hiermee een omschrijving geef van de edelherten hebben het mis. De omschrijving was niet voor deze prachtige dieren maar sloeg op de mensen die ze staan op te wachten met hun camera's. Wachten op edelherten? Tja... De boswachter lokt de dieren met een emmer voer uit de bossen zodat de edelherten op een stuk heide komen te staan. Enkele tientallen meters verder staan de mensen. Honderden. In een rij. Naast, achter of voor hun eigen auto met een klapstoeltje, een bekertje koffie en allemaal met het idee dat ze een unieke foto gaan maken.

Er wordt gepraat, opgeschept, foto's gedeeld en ruzie gemaakt. Allemaal willen ze de mooiste foto van deze inmiddels grotendeels tamme edelherten en dus wil iedereen de beste plek.
Het aantal mensen is op hoogtijdagen zo'n vierhonderd. Een beetje fotograaf maakt met gemak wel tweehonderd foto's. Aan het einde van de avond heeft iedereen die 'unieke' foto gemaakt. Zal men beseffen dat de edelherten ook op zo'n tachtigduizend andere foto's staan? Dat deze vorm van fotografie níets meer met natuurfotografie te maken heeft? En zou het park dit soort activiteiten niet een halt toe moeten roepen omdat de dieren alsmaar onnatuurlijker gedrag gaan vertonen?
Maar ja... Iets met geld, entree, inkomsten....

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten