Foto: Foto:

Column: Democratiefestival

  Column

Vorige week zaterdag was er het 'Democratiefestival' in Nijmegen. Een goed initiatief, want bij de waarde van een democratie moet je elke dag stilstaan. Er waren een paar duizend bezoekers en het kostte nog al wat, 1 miljoen schijnt het. Ik kreeg wel vier uitnodigingen en nog eens een mail dat ik er met gratis vervoer naar toe kon.

Mijn antwoord was steeds: we hebben dan in Ede een echt democratiefestival, met de slotdag van de Heideweek en de Oud Lunterse Dag. Ik schat in totaal zo'n 50.000 mensen op de been op dat moment en het is nog eens zelf door Edenaren en Lunteranen georganiseerd ook. Met een beroep op sponsors en een beetje geld van de gemeente.

En dan is er nu een ook weer een soort democratiefestival gaande. En wel over het leenstelsel voor studenten. Ongeveer tien jaar geleden werd ik in een forum afgemaakt omdat ik een pleidooi hield om de basisbeurs te behouden. Ik was conservatief, gunde studenten geen onafhankelijkheid, dat zij schulden aangingen - de financiële crisis was net achter de rug - was geen probleem. Dat lenen een beletsel zou zijn voor sommigen om te gaan studeren werd ook weggehoond.

Diezelfde politici hakkelen nu over voortschrijdend inzicht en willen niet zeggen dat een minderheid toen gelijk had. Een belangrijke waarde van een democratie is namelijk ook dat je naar een minderheid luistert.

Voor de terugkeer van de basisbeurs moet er daarom volgend jaar een festival georganiseerd worden. Frans Bauer, optochten zoals in Bennekom en in Lunteren en natuurlijk weer iets culinairs rond de Oude Kerk. Een cabaret over hoe gelukkig toch dat de basisbeurs weer terugkomt, wil ik wel schrijven.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten