Foto: Nando Eskes

Column: Bio Fake

  Column

Wat een heerlijke bui, ‘s nachts om half drie. Je denkt: “Daar wordt de bosgrond ook eens flink nat van.” In deze droge tijd is de kans groot dat je na een bui het bos inloopt, een donkergekleurde grond ziet en blij vaststelt dat de nattigheid hier ook is doorgedrongen. Tot je je voet optilt en ziet dat je alleen maar rul zand naar boven hebt gewerkt. Droog, stoffig zand, onder het natte toplaagje verborgen. Maar deze bui, dat is andere koek.

Dat bos waar ik inloop is het Edese Bos bij Landgoed Kernhem. Helaas tegen de Rijksweg aan omzoomd door een industriegebiedje. Met, jawel, een biocentrale, een heuse 24-uurs wasserette, een smeerkaasfabriek en het eerbiedwaardige NIZO-complex. De laatste jaren breidt dit industriegebiedje zich uit.

Eerder stond op de Knuttelweg rubberfabriek Trelleborg. Vervolgens zouden er bedrijfshallen komen. Grote borden aan de weg, folders in de buurt etc. Maar plots… stond daar een biocentrale. Een afzichtelijker gebouw kunt u bijna niet treffen in Ede, gerelateerd aan het mooie landgoed eromheen.

Warmtebedrijf Ede heeft snel dit vrijkomende stuk grond gekocht en er een biocentrale geplaatst. De overheid betaalt mee, want eigenaar MPD Groene Energie ‘investeert graag met lokale overheden’. Tja, waar geld te halen is… Dan trek je net het pak aan wat je past. Als het hen werkelijk om duurzaamheid ging, zouden ze dat gebouw beter hebben ingepast in de omgeving.

Dus die heerlijke bui… afgemaakt met een heerlijke rookgeur, afkomstig van de biocentrale. 's Nachts om 2.48u sta ik aan het aanrecht een milieuklacht in te vullen, met uitzicht op het prachtige neonblauw. Dat is de zoveelste keer. Hoe groen is dat, fijnstof uit te stoten over de omgeving? Hoe groen is het, hout versneld op te branden? Het is Fake Groen. Houd je omgeving in de gaten!

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is ondernemer en oprichter van de Edesche Concertzaal.

Meer berichten