Foto: EMILE NIJS

Columns Stadsvarkens: Varkenscoaching

  Column

Het televisieprogramma BinnensteBuiten gezien met de dierenarts die varkenshouder geworden is? Binnen vier dagen heeft hij voor elkaar dat varkens op de ene plek plassen en op een andere plek poepen, waardoor er geen ammoniak ontstaat. Wat zijn varkens intelligente leerbare dieren.
En wat begrijp ik er weinig van. Waarom is onze stadsvarken Kieckie zo 'gemeen' om mensen soms in de voet te bijten? Terwijl je haar op andere momenten heerlijk kunt knuffelen.
Alle vrijwilligers van de Stadsvarkens krijgen de mogelijkheid om les te krijgen van een heuse varkenscoach. Dit grijp ik met beide handen aan.
"Varkens hebben de intelligentie van een driejarig kind", vertelt onze varkenscoach. "En net als driejarige kinderen hebben zij leiding nodig!"

Zo heb ik het nog nooit gezien! Ik leer dat er bij varkens een hiërarchie bestaat: bovenaan staat een varken, daaronder de volgende, dan weer de volgende, enzovoorts.
Onze varkenscoach laat zien dat bij de Stadsvarkens onze Kieckie helemaal onderaan staat. Zij wil ook wel eens de baas zijn over iemand en varkens doen dat door in de voorpoten te gaan bijten.
Daarom bijt onze Kieckie dus wel eens! Wij als mens moeten even laten zien dat wij de baas zijn en onze varkenscoach leert ons hoe we dit voor elkaar krijgen.
Je moet daarvoor eerst vastbesloten naar de varkens toelopen, zodat de varkens van jou weglopen. Vooral geen geluid maken, want een onderdanig varken gilt. Onze varkenscoach heeft deze methode ontwikkeld en noemt dit: "Move the Pig".

Ik probeer deze methode toe te passen en het werkt! Als Kieckie weet dat ik boven haar sta laat zij zich gewillig knuffelen.
Zo leer ik maar weer eens dat de varkens niet 'gemeen' zijn, maar eerlijk in hun gedrag. Alleen begrijpen wij dat soms niet!

Emile Nijs, foto van Kieckie

Meer berichten