Foto: Foto:

Besef en weemoed

  Column

Een tijdje terug liet iemand mij een overzicht zien van woorden die het meest voorkomen in de collegeprogramma's van gemeenten. Voor de in ICT bedrevenen onder ons staat dat dan in een woordenwolk. U kunt het wel raden waarschijnlijk, woorden als: samen, in verbinding, duurzaamheid, inclusie en energietransitie springen er dan uit. Ik zoek altijd naar inwoner, mens, welzijn en geluk en dat soort belangrijke begrippen. Die staan er ook in, maar minder dan dat eerste rijtje.

Bovenstaande kwam bij mij op toen ik door het Openluchtmuseum wandelde. Dan loop je door de geschiedenis van bijvoorbeeld dorpen, de landbouw en transport. Een kerkje dat in 1672 in 's Heerenhoek werd gebouwd, de kaasfabriek, een visserswoning uit Marken, dichterbij een plaggenhut en een schapenstal die ooit in Ederveen stond. Duurzaamheid was een luxe en over energie gesproken, huizen en boerderijen uit die tijd hadden niet altijd een schoorsteen, dat was warmteverlies. Maar slecht voor je welzijn en gezondheid.

Nee, ik wil niet terug in de tijd, maar enig besef hoe zwaar vorige generaties het hadden kan geen kwaad.

Er waren ook nog activiteiten van de stichting Ana Upu uit Lunteren. Rond de Molukse houten barak. Nadat in zo'n barak eerst arbeiders in ontginningsgebieden verbleven en later evacués werden daar na 1951 Molukse gezinnen in ondergebracht. De geschiedenis stond er op de muur: VOC, specerijeilanden, nootmuskaat, KNIL en kamp. Met voordrachten, verhalen en eten werd dit zonder wrok, wel met weemoed belicht.

Besef en weemoed zijn de woorden die hopelijk uit deze column springen. Wat mij betreft ook voor politici van belang. Duurzaamheid: je sjouwt je rot met oud-papier, fietst, koopt in de winkel en niet online en doet het licht achter je uit. Misschien kom je met besef en weemoed makkelijker 'in verbinding', als dat nog nodig is dan of doe je aan 'inclusie', zonder dat je het weet. Je neemt de ander zoals die is en waar je kan help je iemand en je omgeving.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten