Foto: Nando Eskes

Column: NK Onzin

  Column

Het NK Wielrennen in Ede: o, wat zijn we trots! De burgemeester is blij: ‘we’ hebben Ede en de Veluwe in de spotlights gezet! Is dat zo? Dat lijkt me niet. Het NK Wielrennen draagt het evenement, niet de gemeente Ede. Wat ik daarmee bedoel? Je bindt iets aan een bepaalde naam, in dit geval een wedstrijdje fietsen aan de naam NK Wielrennen. Of dat nu in Ede gebeurt, in de Bommelerwaard of ergens bij de Eemshaven, dat maakt niets uit. Anders gezegd: Ede was slechts de groene mat voor een commercieel toertochtje. Zo reed ik zaterdagavond Ede binnen. Ik was verbaasd: overal wild geparkeerde campers. Stoeltjes op het gras. Als men dat bedoelt met ‘goed voor de middenstand’, dan hecht het gemeentehuis wel heel veel waarde aan de uitgaven voor een potje pindakaas voor op de ontbijttafel van een wildkampeerder. Ik vermoed dat er niet eens toeristenbelasting is betaald.

Hoe gaat nu zoiets? Komt onze wethouder per ongeluk iemand tegen die een plekje zoekt voor z’n NK Wielrennen, en ziet onze wethouder dan ‘kansen’? Dan neemt de wethouder een potje geld, ondanks grote tekorten, sloopt vluchtheuvels en investeert ons belastinggeld om grote commerciële ploegen een rondje te laten fietsen? Want ineens is Ede nu ‘fietsstad’ geworden. Uhm..., vandaar die bordjes over "food" bij de ingangen van onze gemeente. Je hebt inderdaad goede voeding nodig voor een topsportprestatie. Eindelijk is de boodschap "food" me helder! Op ede-marketing.nl staat iets over het "vermarkten" van Ede als "destinatie". Hier zit een groot, langjarig, strak plan achter.

Burgemeester en Wethouders, de toeristische fietsers vinden ons heus wel, daar heb je NK Wielrennen niet voor nodig — slechts een kort event wat snel weer vergeten is. Hoeveel kostte het? Wat zijn de extra kosten voor thuiszorgmedewerkers, vanwege moeilijke bereikbaarheid van hun cliënten? Dure hobby projectjes voor politici. Bestuur "basis", laat het ondernemen aan de ondernemers. En dat NK Wielrennen? Volgend jaar op de overbodige landingsbanen van Lelystad Airport!

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl), ondernemer

Meer berichten