Foto:

Column: Hitte en klimaat

  Column

We hebben al een aantal zeer warme dagen gehad met temperaturen ruim boven de 30 graden. De eenvoudige adviezen kent u vast wel, zoals het voldoende drinken van water, jezelf koel houden en de inspanning in de middag tussen 12.00 en 16.00 uur beperken. Zorg voor elkaar is nodig, zeker voor onze ouderen.

Bekend is ook dat in een versteende omgeving de temperatuur wel 6-8 graden hoger kan zijn dan in een landelijke omgeving. Het vraagt inzet van de plaatselijke overheid om dit beperken door te werken aan een groene leefomgeving in de openbare ruimte, maar ook door het stimuleren van gevelgroen en groene daken. Dat draagt bij aan een gezonde leefomgeving en geeft verkoeling bij hoge temperaturen.

Ook ú kunt een bijdrage leveren. Door bijvoorbeeld "Tegels eruit en plantjes erin" is het in de tuin koeler op hete zomerse dagen. In een groene tuin kan het regenwater infiltreren en het geeft meer ruimte aan de flora en fauna. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan eens op: www.ede-natuurlijk.nl

Ontberen van regen, zoals nu bij warmte en droogte, doet waarderen. Laten we zuinig zijn op water en regenwater sparen voor droge en warme perioden. U kunt het regenwater sparen en gebruiken voor de planten in huis en in de tuin. Door bijvoorbeeld een regenton in gebruik te nemen en/of een regenwaterschutting of door de regenpijp af te koppelen.

Behalve water sparen is het belangrijk om volop door te gaan met het afkoppelen van regenwater van het gemengde riool. Afkoppelen vermindert het aantal riool overstorten bij veel neerslag en gaat het onnodig zuiveren van regenwater tegen op de rioolwaterzuivering.

Er is veel voor te zeggen als we meer gaan doen aan de opvang van regenwater om het te kunnen hergebruiken. Terwijl in grote delen van de wereld drinkbaar water een onbereikbare luxe is, spoelen we er hier ons toilet mee door. Regenwater is relatief schoon en prima te gebruiken voor het toilet doorspoelen en om de tuin besproeien.

Ik wens u nog een goede zomer toe.

SGP-raadslid Evert Jansen

Meer berichten