Foto: Foto:

Column: Hart voor de zaak

  Column

P. Bos veevoeders in Ederveen had vorige week een bijzonder jubileum. En even daarvoor was koning Willem-Alexander in de gemeente. P. Bos bestond 125 jaar als familiebedrijf, de vijfde generatie, 3 zoons werken nu in het bedrijf. Kwam de koning aan de Hoofdweg de voedersamenstelling of de kwaliteitssystemen bekijken?

Nou dat bijna. De koning kwam naar het Marchantplein in Otterlo voor de opening van het gloednieuwe Park Paviljoen in het Nationale Park De Hoge Veluwe. En dat niet alleen, het ging hem ook om natuurontwikkeling, flora en fauna van ons prachtige landschap.

Nu wil ik de kippen van de pluimveehouders niet vergelijken met de korhoenders, voor zover die er nog zijn, maar calcium hebben ze beiden nodig. En de wilde zwijnen in het park als voorouders van de varkens, mag je ook niet gelijk stellen aan de vleesvarkens, maar het is wel allemaal familie. En bij beide evenementen waren zo'n 500 genodigden aanwezig.

Daarmee houden de overeenkomsten wel op. Het was allebei bijzonder. Bij P. Bos viel mij op dat er vanaf het begin van het bedrijf niet zomaar wat gemengd werd, er zat altijd een uitgekiend systeem achter. Vroeger echte meetkunde en nu is mengvoer ICT gestuurd. Ook over het Park Paviljoen is nagedacht. Ruim, maar niet massief ogend en passend bij de omgeving. Natuurlijk materiaal gebruik en zonnepanelen zonder dat die opvallen. Misschien zijn historie en goed nadenken voordat je wat doet toch ook nog een overeenkomst bij deze twee gebeurtenissen. En de allerbelangrijkste vergeet ik dan nog; hard werken en hart voor de zaak, daar gaat het om! Dan heb je een bedrijf van 125 jaar jong of een uniek Nationaal Park met meer dan een half miljoen bezoekers per jaar.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten