Foto:

Column stadsvarkens: Interactie met varkens

  Column

Stadsvarkens vraagt aandacht voor gezond en duurzaam voedsel. Dit doen ze door vier varkens dicht bij de mensen in een natuurlijke omgeving te laten opgroeien. Uiteindelijk worden de varkens geslacht en het vlees wordt ter verkoop aangeboden.

Nadat ik werkloos was geraakt, na een faillissement, ging ik op zoek naar een invulling voor mijn 'vrije' tijd. In mei 2018 sprak ik dames van Malkander (vrijwilligerswerk) en vroeg om informatie.
Eén van de dames vroeg, "Waar word je blij van?", ik zei "iets buiten", en prompt gaf ze het antwoord: "Stadsvarkens".

Thuis heb ik de website, www.stadsvarkens.nl bezocht en zag dat zij vrijwilligers zochten, hulpboeren om de varkens te verzorgen, het terrein te checken en te onderhouden, of voer op te halen bij diverse groentewinkels. Tevens zoeken zij vrijwilligers voor het organiseren van educatieve of recreatieve activiteiten.

Na een aangenaam gesprek, heb ik aan het UWV toestemming gevraagd om hier vrijwilligerswerk te mogen doen. Na een positief antwoord kon ik aan de slag als 'hulpboer'. Een à twee ochtenden per week voer ik de varkens en maak een controleronde over het bosterrein en verricht andere benodigde werkzaamheden.
Eén van de leukste dingen is de interactie met de varkens. Ze houden er van om flink gekrabd te worden, vaak gaan ze er al helemaal voor klaar liggen.

Al met al een fijne invulling van mijn tijd en zo geef je ook nog iets terug aan de maatschappij.
Dus als er lezers zijn die zich afvragen of dit ook iets voor hun is, dan zou ik zeggen neem contact op met deze stichting om een afspraak te maken.
Ga ook eens kijken bij de varkens, aan de westelijke rand van Ede, in het Veldhuizerbos.
Aan de noordzijde van de spoorlijn, ligt het bos naast het volkstuinencomplex De Koekelt.

Ook op Facebook kun je meer info over Stadsvarkens vinden.
Hopelijk tot ziens.

Erie, 65 jaar en vrijwilliger bij de Stichting Stadsvarkens.

Meer berichten