Foto: Nando Eskes

Column: Neem je tijd

  Column

Een ietwat vreemde uitdrukking: neem de tijd. Doe maar rustig aan, bedoelt men dan aanmoedigend. Maak je niet druk, zet alles even op een rij en begin dan je verhaal. De ander maakt ruimte voor je, omdat je dat zelf niet deed, zo leek het. Wat je zelf niet beseft, is dat je die ruimte allang had. Je gaf de ander alleen de kans jouw leider te worden. Leidend te worden over het gebruik van jouw tijd. Ik bedoel, als je het rustig aan doet, en die ander krijgt er genoeg van, dan kan die ander toch gewoon weglopen? Maar dat wil je niet. Je haast jezelf, omdat je denkt dat die ander geen of te weinig tijd heeft voor jou. Je vindt de tijd van de ander dus kostbaarder dan die van jezelf. Dat is wel nobel maar niet gelijkwaardig.

Blijkbaar acht je de ander van hogere waarde dan jezelf. Meestal duidt dat op een relatie van afhankelijkheid. Je hebt wat nodig van die ander en plaatst hem op een voetstuk. En die ander, die bekijkt goedkeurend zijn troon waar je hem zojuist op hebt gezet en besluit jou wat meer ruimte te geven. Maak je niet druk, doe rustig aan, ik zit hier lekker.

Het is een wat cynische kijk op de menselijke relatie, ik weet het. Maar je bent er zelf bij. Jij bepaalt hoeveel ruimte je de ander geeft. Twee geliefden geven elkaar de ruimte en de tijd, ze hebben elkaar nodig. Dan verdwijnt de machtsfactor. Ouder en kind, ze zijn op elkaar gericht, in een normale situatie. Daar verdwijnt mijn cynische kijk, maar o, het zit in een klein hoekje. Gelukkig overwint liefde vaak veel.

Neem je tijd om tot zelfinzicht te komen. Ben je iemand die graag op een troon zit en macht uitoefent? Ben je iemand die zich snel richt naar de ander? Of ga je voor geven en nemen in gelijkwaardigheid? Vind rust, mens.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten