Foto: Paul de Vries

Column: Edes NK

  Column

Het zal u niet ontgaan zijn, het NK wielrennen komt eraan. Een krant kopte dat toppers hadden afgezegd. Spijtig volgens het artikel, jammer voor het wielrennen én omdat Nederlanders hun helden niet kunnen zien.

Inderdaad jammer, jammer van de afzeggingen, maar vooral ook omdat er niets werd geschreven over de toppers die wél komen. Van der Breggen is voor mij een topper. Van Vleuten is nog zo'n topper. Het zijn alleen geen mannen, blijkbaar is dat feit genoeg voor een devaluatie van hun merites.

Inmiddels kan er toch opgelucht worden ademgehaald, want hij komt! Dumoulin zal, voor zover nu bekend, op woensdag 25 juni de tijdrit rijden. Hoewel ik Tom graag zie, voelt zijn komst toch een beetje als een troostprijs. Het NK is, als ik de media mag geloven, voor hem een trainingsrit. Veel Tour de Francerijders hebben afgezegd, Ik begrijp dat wel. Zo'n NK vlak voor de Tour is niet handig. De belangen in Frankrijk zijn groter dan die van een NK. Toms belangen zijn zo mogelijk nog groter, want als hij zich door Froome niet laat inhalen kan het maar zo zijn dat op 28 juli Joop Zoetemelk niet meer de laatste Nederlandse tourwinnaar is. Een beetje hoop mag men houden, na het Eurovisiesongfestival lijkt alles mogelijk.

Wie er nog meer komen is, terwijl ik dit schrijf nog niet duidelijk. De organisatie zegt nog geen deelnemerslijsten te hebben. Deze komen pas medio juni. We wachten dus nog even en blijven hopen dat toppers als Vos en Dumoulin ook daadwerkelijk komen.

Maar wat als deze toppers niet komen, is het NK dan mislukt, is het dan niets meer dan een spek en bonen wedstrijd? Ik vind van niet. Natuurlijk, er zal minder publiek op af komen en de horeca zal wat omzet missen, maar aan spanning zal het niets inboeten. Er zal nog steeds gekoerst worden, er zullen nog steeds winnaars en verliezers zijn. Meer nog dan kijken naar bekende gezichten is wielrennen de beleving van ratelende derailleurs en over asfalt zoemende bandjes. En wie weet zal er met wat zijwind gewaaierd gaan worden. De weg naar Wageningen biedt daartoe de meeste kansen, alhoewel Otterlo ook niet onderschat mag worden. Aan het einde zullen er nieuwe kampioenen zijn. Misschien niet de meest bekende, maar zij die klaarstaan en niet kunnen wachten op hún kans om voor het voetlicht te treden. Dit wordt hun NK.

En ik zit met mijn schoonvader langs de route. Omdat we van de sport houden. Hij nog meer dan ik, want richting de tachtig zit hij nog wekelijks op de racefiets. We zullen die aanstaande toppers toejuichen en aanmoedigen, waarna we vast en zeker op een mooi NK zullen terugkijken.

Mocht de organisatie nu toch met het uitblijven van kopstukken in hun maag zitten dan is er naast de traditionele Ronde van Ede natuurlijk altijd de mogelijkheid voor een alternatieve rit, want voor zover ik weet is Ede in het bezit van een niet onaanzienlijk aantal koersende prominenten. Misschien geeft hun rondje om de kerk het NK juist dat stukje herkenbaarheid waar de organisatie op zit te wachten. Gekheid natuurlijk. Een evenement staat of valt niet met de aanwezigheid van BN'ers. Een evenement slaagt als de strijd gestreden is en deelnemers én toeschouwers tevreden naar huis gaan. Fijne koers allemaal.

Deze en ander columns kunt u nalezen op www.paulschrijft.nl

Meer berichten