Foto: Foto:

Column: Massatoerisme

  Column

"Waarom plaats je nooit foto's van de Hoge Veluwe?" Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Mensen vragen het me op de man af maar ook via social media krijg ik die vraag soms. Het antwoord is simpel, maar niet iedereen zal het ermee eens zijn. In het park worden veel dieren gevoerd zodat de 'natuur'fotografen makkelijk hun foto's kunnen maken, er staat een hek omheen en je dient entree te betalen. Het zijn kenmerken die voor mij iets teveel aan een dierentuin doen denken. Foto's op internet waarbij honderden mensen naast hun auto staan om allemaal naast elkaar dezelfde burlende edelherten te fotograferen, die met voer richting deze mensen gelokt worden, heeft in mijn ogen niets met natuurfotografie te maken. Voor de dieren is het onnatuurlijk maar ook het kuddegedrag van deze mensen begrijp ik niet.

Helaas zal het steeds erger worden met deze vorm van massatoerisme. Mensen willen natuur fotograferen maar willen dit zo makkelijk mogelijk doen. Zelf op zoek gaan naar bijzonderheden lijkt er vaak niet meer in te zitten.

Thuis scrol ik met de muis over het beeldscherm en kom foto's tegen van een zwarte specht die bij het nest drie jongen voert. Prachtig, jaloersmakend bijna. Er staat bij dat het op de Hoge Veluwe is. Helaas laten de vier berichten eronder ongeveer dezelfde foto's zien van dezelfde spechten bij dezelfde boom, maar door andere mensen. Na een tijdje heb ik tientallen fotoseries gezien van dit nest door anderen. Ook bij dit nest is dus al sprake van massatoerisme. Men gaat niet meer zelf op zoek maar gaat met z'n allen in een rijtje bij zo'n boom staan. Niet echt prettig voor zo'n vogel. Het zal persoonlijk zijn, maar ik moet er niet aan denken om in zo'n rijtje te staan. Het zelf struinen, het ontdekken en het geheim houden van zo'n locatie is voor mij veel belangrijker. Voor de natuur trouwens ook...

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten