Foto: ARJAN VAN BRUGGEN NETHERLANDS

Column Fietsers

  Column

Binnen de SGP ben ik steeds bezig met de diverse fietsroutes binnen de gemeente Ede. Het hele verkeersplan binnen de gemeente is regelmatig onderwerp van gesprek.

En ja, dan kom je nog eens ergens. Kort geleden waren we op de dorpsraadvergadering in Bennekom. Daar werd een discussie gevoerd over de snelfietsroute. En ja hoor, dit leeft. De zaal zat vol met Bennekommers. Wij hebben inmiddels aan het college een aantal schriftelijke vragen gesteld over het uitvoeren van het fietsplan in Bennekom. Niet iedereen is blij met een route door Bennekom, zoals die nu gepland is. Snelheid en veiligheid zijn zaken die heel vaak niet in overeenstemming zijn met elkaar. Trouwens, u denkt en praat toch ook wel mee in de planvorming? Achteraf mopperen heeft niet zoveel zin want dan zijn de besluiten al genomen.

Ook in Lunteren hebben we regelmatig een gesprek over veilig fietsen en wandelen in het centrum van het dorp. Motoren, bromfietsen en scooters zijn de hele dag door te zien in het wandelgedeelte van het dorp. Ze rijden de vouwen uit je broek als je uit een winkel zo de wandelstraat op loopt en zonder veel aandacht oversteekt. Een mooie uitdaging voor de handhavers binnen onze gemeente om daar eens op toe te zien. In sommige smalle straten gebruikt men gewoon het voetpadgedeelte als fietsstrook. Zeker voor fietsers met trapondersteuning is het uitkijken geblazen.

Ook in het centrum van Ede hebben fietsers een hekel aan lopen met de fiets aan de hand. Ook daar trapt men liever op de pedalen dan dat men de schoenzolen verslijt met wandelen. Zet de fiets aan het begin van de wandelstraat neer en loop gewoon even een stukje, zonder de overige voetgangers en wandelaars te hinderen.

Laten we ons houden aan de verkeersregels want ze zijn gesteld voor uw en mijn veiligheid. We wensen u veel fiets-, wandel- en winkelplezier in de centra van de dorpen.

SGP-raadslid Pieter Kool

Meer berichten