Foto: Foto:

Welke bril?

  Column

Regelmatig zit ik achter de computer en bekijk ik foto's en berichten van anderen. Omdat er tussen de mensen die ik volg, en zij mij, een hoop natuurliefhebbers zitten zijn het veelal natuurfoto's.
Steeds vaker zitten daar foto's bij van dieren die een weg of een pad oversteken. Families wilde zwijnen, reeën en groepen edelherten.
Het zijn mooie beelden, maar helaas kleeft er ook een nadeel aan. Steeds vaker worden er ook nieuwsberichten gedeeld van aanrijdingen met wild. Het wordt geweten aan 'extreem veel dieren', maar is dat werkelijk zo? Zijn er nu zoveel meer dieren dan twintig jaar geleden? Of is het aantal nog hetzelfde en komt het doordat wij mensen het leefgebied van de dieren steeds kleiner maken? In dat geval is het niet zo dat het aantal dieren erg is toegenomen. Vergelijk het met een opengeslagen boek. Op beide, openliggende, bladzijden kunnen een x-aantal dieren leven. Wanneer wij mensen dat boek ineens dichtslaan verdwijnt de helft van het leefgebied. Maar de dieren blijven en worden twee keer zoveel gezien. Hebben wij mensen dan last van die dieren? Of hebben die dieren dan juist last van ons? Door welke bril wordt er gekeken? Door de bril die accepteert dat wij rekening dienen te houden met de natuur om ons heen of door de bril van die weggebruiker die teveel haast heeft omdat 'ie te laat van huis is vertrokken en tijdens de autorit snel een ontbijtje wegwerkt en op zijn telefoon de laatste appjes van de zaak nog even leest, en door de veel te hoge snelheid die overstekende ree niet ziet...
Bij dat soort berichten zal helaas voor velen gelden dat er maar dieren geschoten moeten worden. Jonge biggen, reeën en edelherten zijn dus nogmaals de dupe.
Eerst doen we het boek dicht en vervolgens schieten we de dieren uit het toch al dichtgeslagen boek.
En stel uzelf de vraag: steekt er een dier de weg over of doorkruist de weg het leefgebied van dat dier? Door welke bril kijkt u?

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten