Foto: Foto:

Column: Kiezer heeft gelijk

  Column

Wie zegt nog dat de politiek niet leeft of sterker nog dat de kiezer met te weinig naar de stembus komt? Maar al te vaak is er de oproep om te gaan stemmen en wanneer bij Provinciale Statenverkiezingen de helft wordt gehaald, dan mag je blij zijn. In Ede was de opkomst 63,4 procent en dat is maar liefst 7,8 procent hoger dan 4 jaar geleden.

De uitslag is duidelijk, FvD is in één klap de grootste partij van Nederland, in de provincies. Een prestatie van formaat. Ik schrijf deze column een dag na de uitslag, dus alles is nog vers. Het doet mij denken aan Emmanuel Macron, de huidige Franse president, die met zijn beweging 'En Marche!' in 2017 ook in één stap de top bereikte.

En verder terug Leefbaar Utrecht, dat onder leiding van Henk Westbroek in 2000 de grootste partij in Utrecht werd. Ik zie hen nog binnenkomen in de oude hal van het Utrechtse stadhuis. Ik stond er bij en keek er naar. Wel een zwaar bevochten zege op inhoud. Beton of groen in de stad, bus of tram kan ik mij herinneren. Leefbaar Utrecht nam ook verantwoordelijkheid toen door in het college te gaan en lastige keuzes te maken.

De kiezer heeft gesproken en die heeft altijd gelijk. Zo is het. Nu gaat het om de provincie: woningbouw, wegen, landbouw, natuur en werkgelegenheid. Daar zijn de debatten over gevoerd door politici. Nu moet men aan de slag om daar met elkaar een goed programma van te maken en dat te gaan uitvoeren. En hoe gaat de bijna grootste partij in Gelderland dat doen? Sommige standpunten zijn bekend. Nederland uit de EU, grenzen dicht en geen klimaatbeleid van 1000 miljard.

Mijn oproep: negeer de grote winnaar niet, want dan negeer je de kiezer. Kijk wat je op provinciale inhoud kunt bereiken en zou dat niet lukken, dan kan de kiezer oordelen aan wie dat ligt.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten