Foto: Foto:

Column: Risico's

  Column

Als columnist weet je dat de kop boven je stukje moet uitnodigen tot lezen. Bij deze column is dat misschien niet zo. Het gaat me niet om het risico van het schrijven trouwens.

Waarschuwingen tegen de risico's van bijvoorbeeld roken, te hard rijden of WhatsAppen als deelnemer in het verkeer werken soms wel eens averechts. Reacties als: "Wat zou ik me daar van aantrekken, mij overkomt toch niets". Totdat…

Zo bleek laatst ook uit de 'witte voetjes actie' in Wekerom en Harskamp. Politie en inwoners maakten 'voor duizenden euro's buit' in niet afgesloten schuren, garages en huizen. Toch slordig.

Nu even over de grootste veiligheidsrisico's die wij in ons gebied lopen. Het is duidelijk dat kernongevallen en incidenten in tunnels laag scoren in onze omgeving. Zelf verwacht je dan misschien risico's als auto-ongelukken en grote branden, maar ook dat valt mee. Iets meer risico is er voor explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en luchtvaartincidenten. Nu bent u benieuwd waar wij dan de grootste kans op lopen. Dat zijn in volgorde: overstroming, epidemie, natuurbrand en, betrekkelijk nieuw, cybercrime. Op de hoge en droge zandgronden, overstromingen? Inderdaad zal de Goudsberg niet snel onder water staan. Het gaat hier om de hele Veiligheidsregio die elke vier jaar een risicoprofiel moet maken. En de regio Gelderland Midden gaat van Lobith tot Ederveen en van Wageningen tot Nijkerk.

Zie die epidemie en natuurbrand wel in perspectief tot de niet afgesloten deur van de berging of WhatsAppen of de fiets. De laatste twee komen vele malen meer voor dan de eerste twee.

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten