Foto: Nando Eskes

Column: Nieuw seizoen

  Column

Elk jaar is het weer hurry up om op tijd alle nieuwe concerten in te plannen. ‘Het nieuwe seizoen’ is dan belangrijk voor ons. In de donkere dagen van de winter, waarin we luisteren naar mooie klanken van nu uitgevoerde concerten, zit ons hoofd al in de komende herfst. Het hart hier, het hoofd in de toekomst. Je weet nog niet precies welke concerten goed lopen, en toch neem je besluiten voor het volgende jaar. Ik vind dat een risico. Dit is echt ondernemen. Wat gaat verkopen en wat niet? Dat weet je niet vooraf. Je kunt wel, op gevoel en ervaring, besluiten nemen. We weten ook zo’n beetje wat wel en wat niet ‘werkt’. En soms ben je maar aan het sjorren aan iets en lukt het maar niet. Zoals dat orgel wat we hebben. In het begin planden we typische orgelconcerten. Maar er zijn duizenden gratis orgelconcerten in Nederland. Ons orgel is dan wel het mooiste orgel van de Veluwe, maar daar win je het niet mee. We laten het orgel nu meer samenwerken met andere instrumenten, en dat noemen we OrgelPlus. Dat loopt beter.

Op het orgel kunnen we de concurrentie niet winnen. Wij benadrukken de mooie akoestiek, de unieke Bösendorfer Imperial-vleugel, de kwaliteit van de musici en de beleving van een avondje uit. Want de grootste concurrent is niet de andere concertzaal, maar is elke andere vorm van vrijetijdsbesteding. Ik wil graag dat je in de Edesche Concertzaal toekomt aan vergeten, dromen en genieten. Dat je even een andere wereld beleeft. De schepping die in al haar schoonheid tot je komt, de stilte die tot je roept. In de nok hoor ik overdag soms een kauw knauwen of een vogeltje tsjilpen. Het is de stilte waarin de mus een huis en de zwaluw een nest vindt. Om tot jezelf te komen.

We zijn geslaagd in ons haasten. Het nieuwe seizoen staat alweer online. En het oude seizoen is nog niet voorbij. Het is wikken en wegen, altijd maar weer. Tot we rust vinden.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten