Foto: Nando Eskes

Column: Onze reis

  Column

Nog in 1996 waren 60 Kamerleden, waaronder veertien VVD’ers, tegen het homohuwelijk. Pas 18 jaar geleden werd het huwelijk opengesteld voor partners van gelijk geslacht. En nu worden mensen die nog steeds tegen deze openstelling zijn, uitgemaakt voor haatchristenen en haatpredikanten. In deze krant kwamen de Neurenberger rassenwetten zelfs langszij waarin Duitse Joden hun burgerrechten werd ontnomen. Ik vraag me af: wie sluit wie hier nu uit? Dit lijkt me niet de bedoeling. Het verbaast me dat het geduld met elkaar ontbreekt en de wil om serieus naar elkaar te luisteren. Lees bijvoorbeeld artikel 3 van de Nashvilleverklaring. Daarin zeggen de opstellers dat man en vrouw gelijk in waarde en waardigheid zijn. Kom daar eens om in vele culturen en achter veel voordeuren, waar vrouwen (en ook mannen) vernederd, misbruikt, mishandeld, verkracht en ontmenselijkt worden. Daar heb je geen wetten en verklaringen voor nodig.

De Nashvilleverklaring is bedoeld om christenen te vertellen hoe ze zouden moeten leven. Het is geen wetsvoorstel voor alle Nederlandse burgers. De manier waarop de verklaring is opgesteld vind ik ouderwets. Ook worden er wel heel snel ‘Goddelijke’ conclusies aan seksuele identiteitsvraagstukken verbonden.

Dan denk ik aan de Tien Woorden. Dat is het enige deel uit de Bijbel dat God zelf geschreven heeft (Exodus 32:16, 34:1). (De rest is opgeschreven door mensen.) Het gaat in die woorden om trouw, eerlijkheid, hoe je met elkaar omgaat en over waar je vandaan komt. Het gaat over de reis die elk mens maakt, waar God graag bij wil zijn. Maar het is jouw reis, en God zegt daarin, ik wil daarin jouw God zijn. Dan denk ik aan Jezus die later rondliep op aarde, en zei: reis met mij mee, en zie dat ik zachtmoedig ben, en nederig van hart (Mattheüs 11:28). Kies wie je volgen wilt. Maar leg een ander niets op. Laten we ieder elkaar onze reis gunnen.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten