Foto: Foto:

Column: Op visite

  Column

Met het college gaan we regelmatig op werkbezoek. Dan leer je vaak meer dan aan de vergadertafel. En het is niet alleen kijken, je kunt ook voor elkaar wat betekenen. Dus zo ben je de ene week op de terreinen van Defensie bij het ISK in Harskamp en loop je rond in het Akoesticum en dan sta je tussen het speelgoed van Lobbes. Een week later weet je alles van de vruchtensappen en andere dranken van Riedel aan de Frankeneng.

Het is mooi om te zien hoe gedreven ondernemers en hun medewerkers bezig zijn en vooral ook hoe trots men is, op wat er staat. En of dat nu de schietbaan is, de logistiek van het magazijn of de kwaliteit van de vruchten uit Brazilië, het wordt allemaal zelf bewerkstelligd. En die trots geldt dan ook voor ons als college, het gebeurt toch allemaal maar in Ede.

Het geeft ons als college ook een indruk hoe ondernemers tegen de gemeente aan kijken. Dat is soms bureaucratischer dan de werkelijkheid. Ja, de overheid is van de regels, vergunningen, handhaving, maar ook van de ondersteuning, hulp en het leggen van contacten.

Natuurlijk komen er ook heel praktische zaken aan de orde. Hoe zit het met geluidsniveaus, verkeersafwikkeling, de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of de beschikbaarheid van bedrijventerrein voor een beoogde uitbreiding. Wanneer je met elkaar ter plekke naar oplossingen kan kijken en de juiste personen met elkaar in contact brengt, kweekt dat begrip en voorkomt dat allerlei beelden over en weer. En dat is waardevol.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten