Foto: Nando Eskes

Column: Piet Snot

  Column

Daar waar ik vandaan kom, daar vierden we ook Sinterklaas. Een grote mand met kadootjes en een aantal jutezakken met nog meer inhoud. We waren met z’n elven, daarbij nog aanhang, dan heb je al snel veel weg te geven. Surprises erbij, hoewel ik me niet meer kan herinneren of we die ook echt wel hadden. Alles bij het knapperende haardvuur opgestapeld. Vol verwachting klopte ons hart. Temidden van alle misère waarin we leefden in ons samengestelde gezin was dat tenminste nog iets van gezelligheid. Sinterklaas goedheiligman.

Vanzelfsprekend was het niet, want Sinterklaas vieren behoorde eigenlijk niet in onze kringen. Ergens hing er iets van een idee dat het ‘Rooms’ was. Ook was er iets met demonen. Iets duivelachtigs. Kortom, er waren gezinnen in mijn omgeving die Sinterklaas niet vierden. Nu klinkt dat misschien belachelijk. Toch heb ik het idee dat deze mensen meer wisten van de herkomst van Sinterklaas en ‘Zwarte’ Piet dan de militante activisten van nu. De militanten die perse Zwarte Piet als ‘traditie’ in stand willen houden, uit een gevoel van Nederlands behagen. Uit het idee dat het ‘Nederlandse’ cultuur is, en we laten dat toch zeker niet door vreemden uit onze handen rukken? Het is een vreemd’ling zeker, die verdwaald is zeker, zo klinkt dan door het hoofd.

Ondertussen wordt de Nederlandse cultuur overspoeld door Amerikaanse invloeden. De Black Friday, ik verbaas me erover dat daar nog geen actiegroep tegen is opgericht. Waarom heet het niet Rainbow Friday? Verontrustend vind ik de doodswalmen die overwaaien met het Halloweenfeest. Op 31 oktober vieren we al eeuwenlang de Reformatie. De tijd waarin demonen verdreven werden. Nu vieren we op die 31e oktober steeds meer het heidense Halloweenfeest, een feest van angst en enge maskers om vrijkomende demonen af te schrikken. Reformatie en Verlichting verdwijnen. En de vrijheid die zij brachten.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten