Foto: Foto:

Column: Sheriff

  Column

U kent vast wel die muis en olifant die gezamenlijk over de brug lopen, waarbij de muis zegt: 'wat stampen we lekker.' Daar deed mij laatst een artikel over sherifftaken van de burgemeester in De Gelderlander aan denken. De collega van Mook en Middelaar (7500 inwoners) vindt dat taken van de burgemeester op het terrein van veiligheid te zwaar worden. Dat gaat ten koste van het burgervaderschap vindt hij.

De burgemeester moet vrijelijk over straat kunnen gaan, anders is hij niet meer aanspreekbaar. Dat vind ik ook. Vervolgens zegt de collega van Nijmegen dat hij burgervader is en er te paard aankomt met sheriffster op om in te grijpen. Maar ook weer niet voor alles. Voor de kenners onder ons, dé sheriff is natuurlijk nog steeds John Wayne in de klassieker Rio Bravo. En die was geen burgemeester.

Het is een discussie waard, maar ik zou toch meer van de problemen uitgaan dan van mijzelf. Wat kun je doen als burgemeester wanneer er in een buurt overlast is door drugshandel of er in een huis een drugslab of prostitutie is. Of winkels waar nooit iemand komt en de eigenaar toch een BMW van een ton voor de deur heeft staan. Dan ben je burgervader juist voor de mensen die er last van hebben of die wel hun belasting betalen. Dan ben je blij dat je een pand tijdelijk kunt sluiten, een gebiedsverbod kan geven of een vergunning kan intrekken. En je kunt dat niet zomaar doen, men kan naar de rechter stappen en die kan dan zo'n bestuurlijke maatregel terugdraaien. En ik zou zeggen je bent de strenge burgervader voor degene niet zich niet aan de regels houdt en anderen benadeeld. Geen paarden en een sheriff nodig, maar burgemeester in goede en slechte tijden.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten