Foto: Foto:

Fascinerende roodborst

  Column

Is het u ook opgevallen dat het de laatste tijd rustig is in de natuur? Nauwelijks zingende vogels, alsof alle vogels even pauze hebben genomen of op vakantie zijn gegaan. Nu houden vogels niet echt pauze maar op vakantie gaan ze wel. Lekker naar een warmer land omdat ze aanvoelen dat het hier kouder wordt. We noemen het alleen geen vakantie bij vogels. Maar de vogeltrek.
Vogels die hier in de zomer verbleven zijn alweer weg. Daarvoor in de plaats krijgen we binnenkort de wintervogels weer terug. Toen ik van de week in de middag met een kop koffie in de tuin zat hoorde ik alweer de eerste kramsvogels en koperwieken. Nog hoger in de lucht hoorde ik de eerste groepen sijsjes en in de Sysselt kwam ik gisteren de eerste kepen tegen. Het continue verschuiven van deze vogels blijft me fascineren.

Een bijzonder voorbeeld daarvan is de roodborst. Terwijl u dit leest beseft u misschien wel ineens dat ook bij u in de tuin het roodborstje weer aanwezig is. Is dat dezelfde roodborst die u in de zomer in de tuin had en die zich even verstopt had? Niets in minder waar. Roodborsten zijn misschien wel het mooiste voorbeeld van de vogeltrek. "Onze " roodborsten, de vogels die in de zomer hier broeden, verlaten veelal in de winter ons land. Ze vinden het te koud in Nederland en trekken zuidelijker. Tóch zien we in de winter wel gewoon roodborstjes in de tuin... Hoe kan dat dan?

De oplossing is helemaal niet onlogisch. De roodborstjes die in de zomer broeden in Scandinavië trekken ook zuidelijker in de winter. Zij zijn meer kou gewend in de landen waar ze broeden. Wanneer deze vogels zuidelijker vliegen en in ons land terecht komen voelt dat voor deze vogels een stuk minder koud dan voor "onze" roodborstjes. Je zou kunnen zeggen dat die noordelijke gasten wat meer gewend zijn. Het roodborstje in uw tuin is dus is de zomer en in de winter níet dezelfde. Let maar eens goed op en blijf u verbazen over het fascinerende van de vogeltrek.

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs.

Meer berichten