Foto: Nando Eskes

Lavinia

  Column

Maar weinig mensen uit Ede, Bennekom om precies te zijn, zijn zo bekend dat alleen hun voornaam al herkenning oproept. Lavinia.

Al zevenmaal gaf Lavinia een concert in de Edesche Concertzaal. Steeds in andere samenstelling. Dat is haar kracht. Lavinia werkt samen met veel musici en laat muziek horen uit alle wereldstreken. Wereldmuziek.

Al in 2005 kreeg zij de Cultuurprijs Ede. Ruim daarvoor won zij het Prinses Christina Concours en allerlei prijzen op allerlei concoursen, waaronder de Edison Klassiek Publieksprijs. Altijd prijs.

Het was warm in de Edesche Concertzaal, toen Lavinia Meijer samen met Carel Kraayenhof voor het eerst optrad, in september 2014. En druk. Mensen stonden buiten te wachten of er nog kaartjes over waren. Dat vond ik niet leuk. Als ondernemer ben je daar blij mee, als gastheer niet. Daarom hebben we al twee keer tweemaal hetzelfde concert gegeven. Op vrijdag 16 en vrijdag 23 november geeft Lavinia weer twee concerten. Ze neemt dan de Indiase wereld mee in de persoon van tablaspeler Heiko Dijker. Heiko liep als 18-jarige door India en leerde van een Indiase leraar tabla spelen. Daarna studeerde hij verder aan het Conservatorium van Rotterdam, waar een aantal beroemde Indiase tablameesters les gaven. De Indiase krant The Hindu schreef: "Heiko is een ambassadeur van Indiase klassieke muziek over de hele wereld".

Heiko brengt Oosterse muziek naar Lavinia en Lavinia brengt klassieke muziek naar Heiko. Muziek van Purcell, de grote klassieke componist uit Engeland uit de 17e eeuw, komt samen met traditionele Indiase muziek. Ook Purcell hield zich al bezig met exotische invloeden. Verre tijden en plaatsen komen nu bij elkaar. Verrassend. Met haar achtste en negende concert in aantocht straalt Lavinia nu al vijf seizoenen in de Edesche Concertzaal.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten