Foto: Nando Eskes

Column: Mazelen en polio

  Column

We leven in een land met veel respect voor de autonomie van de mens. Een mens is baas over zijn eigen lijf en over hoe hij zijn leven inricht. We zijn baas in eigen buik, maar ook baas over het leventje wat er uit die buik voortkomt. Als ouder dien je te beseffen dat je geen 'baas' bent over je kind. Eerder ben je een richtingwijzer, een uitlegger, een voorbeeld die vertelt en voordoet wat goed is. En aanwijst wat slecht is. In onze christelijk-liberale samenleving zeggen we: doe een ander geen kwaad. Maar soms gaat onze autonomie te ver. Dan vraag je je af waarom iemand weer een kind kreeg, terwijl eerdere kinderen in pleeggezinnen werden opgenomen. Mag een mens die niet voor zichzelf kan zorgen, kinderen krijgen? Er zijn veel kinderen die aan de gevolgen van onverantwoordelijk gedrag lijden. Welke regels we ook bedenken, de werkelijkheid drapeert zich om deze regels heen.

Steeds meer mensen laten hun kinderen niet vaccineren. Dat is gevaarlijk. Ik ben geboren in Staphorst. Mijn ouders kozen ervoor me niet in te enten. Net voor mijn geboorte was er een polio-epidemie in Staphorst. Als je nu Staphorst bezoekt heb je de kans verminkte mensen te ontmoeten. Nog steeds ben ik niet ingeënt. Onze kinderen wel. Maar ik weet dat er diepgelovige overwegingen aan het niet-inenten ten grondslag lagen. Zo waren we ook niet verzekerd. En deze mensen ken ik nog. De gevolgen komen heel dichtbij. In 2013 stierf een 17-jarige achternicht van mij aan de mazelen. Diep verdriet en ook diep geloof in de afhankelijkheid van God. Maar: dit meisje had niet willen sterven.

Ik wil ouders die niet laten inenten oproepen: weet je echt waar je mee bezig bent? De werkelijkheid van die ziekten is veel rauwer dan we ons in ons gepolijste bestaan kunnen indenken. En tegen de ongelovigen en lichter-gelovigen zeg ik: ga in gesprek, wees geduldig en respectvol, leg uit. Laten we elkaar bevragen op hoe ver onze autonomie eigenlijk gaat.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten