Foto: Foto:

Column: Krasnapolsky op mijn balkon

  Column

Enkele weken geleden schreef ik al dat ik een insectenhotel gemaakt had, omdat ik ze in de winkel te duur en te ondiep vond. Op dat moment was er een metselbij bezig geweest met het dichtmaken van de nestgang waar zij eieren had afgezet. Hoeveel gaatjes zullen er gevuld worden was iets wat ik me afvroeg. Een stuk of tien? Misschien twintig? Langzaam zag ik steeds meer kleine bijen rond het hotel. Het waren rosse metselbijen en iedere dag zag ik er een aantal gaatjes bij komen die professioneel werden dichtgemetseld met stuifmeel, grond, stukjes grind ui de voegen en zelfs zaagsel.

In diezelfde periode werd er een enorm insectenhotel geplaatst in het Proosdijpark. "Eindelijk eens waar ik positief over kan zijn over dat park", zei ik tegen mezelf. Toen ik dichterbij kwam zag ik echter dat de gaatjes in dat hotel enorm gerafeld waren. Ga daar als bij met je tere vleugeltjes maar eens in... Met een stokje bepaalde ik even de diepte van de gaatjes. Zo'n twee à drie centimeter. Áls er door alle rafels toch nog bijen hun eieren gaan afzetten worden de larven binnenkort makkelijk gepakt door mezen en spechten en volgens mij is het juist de bedoeling om de bijen te helpen met zo'n hotel? Een mailtje naar de werkgroep met de opmerking dat het mooie hotel nu niet voldoet leverde niets op. "Het heeft geen zin discussies te starten over de gaatjes in het hotel" en "Ik ga niet meer op uw mails reageren", kreeg ik te horen... Jammer.

Gisteren nog eens wezen kijken. Een stuk of vijf gaatjes zijn bewoond. Leuk, maar veel te weinig. Terwijl ik mijn vingers over het toetsenbord laat gaan besluit ik even op het balkon te kijken. En ja, míjn zelfgemaakte hotel voldoet wél. Jammer dat ze dus niets met mijn tips hebben gedaan.. Inmiddels staat hier de teller op honderdveertig dichtgemetselde nestgangen!

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten