Foto: Foto:

Column Hotelgasten

  Column

Kent u dat gevoel? Het gevoel dat u krijgt als u in een winkel loopt en iets ziet staan wat u met gemak zelf kan maken maar wat met een duur prijskaartje wordt aangeboden? Een paar weken terug had ik het in ieder geval wel. Bij verschillende tuincentra werden insectenhotels aangeboden. U heeft ze vast weleens gezien. Van die huisjes met blokken hout waar gaatjes in zijn geboord, holle bamboestokjes en oude rietstengels. In al die holle ruimtes kunnen insecten eieren afzetten.

Vaak zijn die huisjes maar enkele centimeters diep terwijl insecten liever een langere gang gebruiken voor het afzetten van eieren.

De grootste kost zo'n zeventig euro! Dan maar voor een wat kleinere gaan. Vijfendertig euro... Ook nog best veel geld én ze blijven vrij ondiep. Hout met gaatjes, bamboe, een houten omlijsting wat het huis voorstelt... Dat moet ik zelf goedkoper kunnen!

Met het deuntje van "Eigen huis & tuin " in mijn hoofd verzamel ik de spullen. Van palen zaag ik blokken en dikke takken zaag ik in stukken. Wat oude bamboestokken uit de tuin erbij en mijn vulling voor het huis is klaar. Van oude planken maak ik de vorm van een huis. Met een boormachine boor ik gaten in de blokken hout en takken. Smalle gaatjes maar ook wat bredere gaatjes. In de tussentijd is de lijm van het huis wel gedroogd en kan ik beginnen met de inboedel in het huis te lijmen. Na een tijdje is het huis klaar.

Voor precies nul euro heb ik mijn eigen insectenhotel. Als ik eerlijk ben vind ik hem nog mooier dan die in de winkels én zijn de gaten in mijn hotel bovendien een stuk dieper. Ik hang het huis in de volle zon op het balkon.

Enkele dagen later zie ik de eerste gaatjes gevuld met klei. Het is gedaan door metselbijen die hun eitjes hebben afgezet. Hoe leuk is dat! Is het huis, naast dat het leuk was om te maken, ook nog eens erg nuttig!

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten