Foto: Nando Eskes

Column: Vliegen afvangen

  Column

In de Edesche Concertzaal hoor ik alles, zo lijkt het. Elk verstorend element wil ik uitbannen. Van klassieke muziek geniet je het meest vanuit de stilte. De standaard ligt hoog, geen enkel ruisje mag er zijn. Lastig, want 'stilte' is lange tijd geen aandachtspunt geweest bij het ontwerp van materiaal. Denk maar eens aan bladblazers - eens, op een winterse zondagmorgen, keek ik uit over een mooi wit sneeuwdek. Ineens knetterde de herrie van een tot sneeuwruimer omgebouwde bladblazer door de straat heen. Twee mensen, twee gedachten. Er is een verschil in geluidsbeleving. Maar degene die het minst gevoelig is voor geluid, ligt altijd voor op de 'meest'-gevoelige. Is de rust en stilte eenmaal weg, dan keert hij niet terug.

Gelukkig heb ik invloed in de Edesche Concertzaal. Dus we gebruiken lampen die geen ventilatie nodig hebben. Sommige dimbare lampen hebben gelijkstroom, zodat er geen hinderlijk 'dim-geluidje' is. Kortom, alles hoor ik. Ook dat een lamp die officieel niet ventileert, ineens wel ventileert. Ja, dat kan ook.

Daarom kan ik met de hand op het hart zeggen dat ik in de eerste jaren van de Edesche Concertzaal geen vliegtuigen over hoorde komen. Nu gebeurt dat af en toe wel.

Het is nu 9.00u in de morgen en ik telde tot nu toe toch minimaal 10 Boeing 737's. Dat was in 2007 niet, op het plekje waar ik nu zit.

Daarom moet de Edese wethouder niet in zijn stukje in Ede-Stad schrijven 'dat er niet meer vliegtuigen over komen, maar dat we er alleen maar meer op letten'. Ik ben niet gek.

Tussen 2013 en 2017 nam het aantal starts en landingen op Schiphol met 17% toe. Vliegtuigen in stijgende en dalende lijn geven meer herrie. En wat te denken van de extra fijnstof-uitstoot? Vraag de historische data op, inclusief gevlogen routes. Die Schiphol-lui zien de Veluwe als een lege prairie. De landelijke overheid walst over ons heen.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten