Column: Stage bij stadsvarkens

  Column

Wij (Lana en Noa) moesten voor school een maatschappelijke stage lopen. Hierdoor zijn wij zijn terecht gekomen bij de Edese Stadvarkens. In totaal moesten we 20 uur stagelopen. Daar hebben we ongeveer een half jaar over gedaan. Om de week gingen wij mee helpen de varkens voeren. Dit duurde ongeveer 1 tot 2 uur per keer.

Eerst gingen we voer halen bij drie groenteboeren. Daarvan kregen we groente en fruit mee die ze niet meer konden verkopen (zoals aardbeien, spruitjes, paprika, ananas etc.). Als we genoeg voer hadden opgehaald gingen we terug naar de varkens. Daar maakten we eerst hun voerbak schoon en deden het nieuwe eten in de voerbak.
In de winter kregen de varkens ook nog bierborstel en wei. Bierborstel blijft over bij het maken van bier en wei is een restproduct bij het maken van kaas. Dit is heel goed voor de varkens.
Na het voeren gingen we altijd een rondje lopen over het terrein om te kijken of we nog iets tegen kwamen van glas of ander afval dat slecht is voor de varkens. Dat ruimden we dan op.
Verder hebben we ook nog een keer geholpen bij een informatieavond in de Velder. Deze avond werd gehouden om omwonende meer informatie te geven over de Stadsvarkens en om nieuwe boeren (vrijwilligers) te vinden. Tijdens deze avond hebben we de mensen binnen gelaten, welkom geheten en koffie en thee geschonken.
Na onze stage worden de varkens geslacht en komen er weer nieuwe jonge varkens. Het vlees van de geslachte varkens wordt verkocht. Mensen die het vlees graag willen kopen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Stadsvarkens.
Onze mening over de stage: het was een hele leuke, leerzame stage. Een half jaar lijkt best lang, maar dat was het helemaal niet. De tijd gaat heel snel voorbij, omdat het leuk is om te doen.

Lana en Noa, deze column verschijnt één keer per maand

Meer berichten