Column: Wereldkampioen..!

  Column

Sven Kramer, Dafne Schippers, Michael van Gerwen.... we kennen ze allemaal wel. Of je nou een sportliefhebber bent of slechts af en toe een sportberichtje voorbij ziet komen, sommige wereldkampioenen zijn bij iedereen bekend.
De kans dat je deze wereldkampioenen in real life tegenkomt is wel erg klein maar tóch hebben we een wereldkampioen in ons midden. Niet alleen ik, maar wij allemaal. Drie maanden per jaar eigenlijk om preciezer te zijn. Hoewel.... in ons midden?
Ik kan beter schrijven: boven ons..! Nog geen idee waar ik het over heb? Loop dan eens naar buiten en luister goed of je schelle "sgriieeee - sgriieeee " klanken hoort... Juist ja: de gierzwaluw!
Als kind leerde ik al dat deze vogel, die eigenlijk niet eens een zwaluw is maar dichter bij de kolibrie staat, ieder jaar rond Koninginnedag ons land bereikt. Door de opwarming van de aarde is dat nu een paar dagen eerder: rond Koningsdag dus. Dit jaar hielden de vogels zich aan de afspraak en zag ik ze precies op Koningsdag boven het huis.

En een echte wereldkampioen is deze vogel wel: voedsel vangen, nestmateriaal verzamelen, paren en zélfs slapen doet deze vogel namelijk allemaal vliegend! Mag je dan wereldkampioen vliegen genoemd worden? Ik vind van wel in ieder geval.
Eigenlijk broedt de gierzwaluw tussen rotsspleten maar tjaah zolang we die hier niet hebben neemt de vogel genoegen met "onze" rotsen: huizen en andere gebouwen. En de vogel zou niet alleen de eerste plaats verdienen als het gaat om lang vliegen. Wanneer de gierzwaluw voedsel probeert te vangen kan het relatief kleine vogeltje in duikvlucht snelheden bereiken van wel 200 km/uur. Oké, hij zou het afleggen tegen de wellicht toekomstig wereldkampioen Max Verstappen maar een hoop andere sporters heeft 'ie daarmee al te pakken.

Na drie maanden zomerverblijf in ons land vertrekt de vogel eind juli/begin augustus weer naar zijn winterverblijf in Zuid-Afrika. Een afstand van zevenduizend kilometer. Wéér zo'n knappe prestatie!
Wat een vogel eigenlijk! "The gold medal goes to..... "

Michael de Vries, natuurliefhebber

Meer berichten