Foto: Nando Eskes

Column: Doe eens wat!

  Column

Boeken bestel ik per e-mail bij onze lokale boekhandelaar. De volgende dag kun je ze ophalen. Dat is vaak praktischer dan thuis wachten tot de pakketbode van zich laat horen. Belangrijker voor mij is dat we in Ede-Centrum nog drie boekwinkels hebben. Ze vullen elkaar goed aan. Ik wil graag dat deze winkels blijven: ze zijn onderscheidend, uniek, origineel en typisch Edes. Wat hebben we aan verweggistan.nl? Helemaal niks dan alleen klik- en zoekgemak. Draai de rollen om: zoek bij die grote keten het boek, noteer het isbn-nummer en stuur een e-mail naar de boekhandelaar. De volgende dag haal je het boek op. Zo draag je bij aan een leefbaar Ede. Ondernemers: benodigde studieboeken voor je werknemers laat je lokaal bestellen. Het verdelen van de taart is niet zo moeilijk, gewoon praktisch zijn.

Zo denk ik ook over de cultuur in Ede. We kunnen hoogdravend doen over allerlei culturele doelstellingen en te bereiken groepen, maar je moet gewoon beginnen. Gaandeweg lossen we de moeilijkheden op. Als iets niet aanslaat, stop je ermee. Dan kies je een andere weg, waarbij je niet vergeet wat je geleerd hebt. Laten we meer experimenteren: dan ontdek je allerlei dingen. Het probleem hier is veelal geld. Een oplossing daarvoor zijn subsidies. Probleem van subsidies is dat het experiment stroperig kan worden en ook hoogdravend. Als je niet oppast haal je een leger adviseurs in huis met allerlei kwezelig proza waar dan ook nog eens een groot deel van de toegewezen subsidie heen gaat.

Wij, in Ede, de FoodValley, hebben meer cultuur nodig. Dat helpt de economie. Je verbetert het vestigingsklimaat: mensen komen hier graag wonen. Dat trekt weer bedrijven. Daarom hebben we komend Hemelvaartweekend een mooi vijfdaags festival. Geniet in het Kröller-Müller Museum, Cultura, Pathé Cinemec, Junushoff, Akoesticum en de Edesche Concertzaal. Met dank aan de gemeente Ede, de provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Blijf lekker in Ede!

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten