Column: De zon, eindelijk!

  Column

Het duurde lang. Heel lang zelfs. Maar eindelijk is de winter voorbij. Niet veel vaker heb ik de winter zo lang zien doorgaan en het voorjaar zo lang op zich zien laten wachten. Voor mijn gevoel heeft de winter wel twee seizoenen geduurd. Ik vind de winter prachtig, logisch want als natuurliefhebber is het een kans op prachtige wandelingen, maar zelfs ik was inmiddels wel toe aan een beetje voorjaar.
Het voordeel van een lange winter is dat wanneer het voorjaar zich dan uiteindelijk aandient deze dan ook direct op gang komt in de natuur. De vogels, die de ene week nog aan pindanetjes hingen, zie je een week later ineens met hondenhaar in de weer voor het nest.
Terwijl ik door het raam kijk zie ik dat een koolmees met mos naar een van de nestkasten vliegt. Ongeduldig wacht een tweede koolmees of haar partner het huis wel netjes inricht. Wanneer de vogels niet verstoord worden zullen er binnenkort eieren in het nest liggen en begint het broeden.
Terwijl ik even de tuin in loop zie ik beweging bij de vijver. Nou ja, vijver? Het is een relatief kleine, ingegraven bak water met planten eromheen. De beweging in het water was een kikker. Ondanks pogingen om in de winter het water ijsvrij te houden was de winter een aantal kleine kikkers fataal geworden. Deze, een stuk grotere kikker, heeft de winter wel overleefd en dobberde rustig rond. Spoedig zullen er meer volgen.
Op de grond scharrelen wat heggenmussen. Deze leuke bruin-grijze vogels, met een veel dunnere snavel dan de meer bekende huismus, hebben elkaar duidelijk gevonden en zullen hopelijk ook een nest gaan maken in de tuin.
Een merel en winterkoning verzorgen de muziek deze ochtend. Luidkeels verwelkomen zij de zon met hun mooie zang. Niet alleen mensen, maar ook de natuur heeft lang op het voorjaar moeten wachten. Wat is het heerlijk eigenlijk: een lekkere temperatuur, een stralende zon en zingende vogels. Het voorjaar is begonnen!

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten