Buurt- of wereldzorg?

  Column

U heeft vast wel van Buurtzorg gehoord. Daar werken bijvoorbeeld de nodige wijkverpleegkundigen en verzorgenden. De organisatie is net zo groot als die van ING, er werken ruim 14.000 mensen. In kleine teams en zonder managers zegt Buurtzorg zelf zo mooi. U betaalt het eigenlijk zelf via premies. Ik had er nooit zo bij stilgestaan en dacht dat de overheid en ziektekostenverzekeraars de buurtzorg zo hadden georganiseerd. Maar het is een bedrijf, door iemand uitgedacht. Hij en zijn vrouw zijn de enige managers.

NRC Next berichtte een tijdje terug dat het kleinschalige Buurtzorg bestaat uit een stichting en tal van BV's. Zelfs tot in China, de VS en Japan toe. Die premie van u gaat de hele wereld rond. Of dat allemaal zo kan, daar moeten de deskundigen maar naar kijken. En als ik de krant goed lees dan is de Belastingdienst met miljoenen bezig. De formule en naam Buurtzorg alleen zijn al goed voor jaarlijks een half miljoen aan de bedenker. Ook dat mag schijnbaar.

Ik vermoed dat wijkzorg, buurtwerk, buurtwelzijn en misschien werkbemiddeling en werkzoekende ook al gedeponeerd zijn als namen om straks commercieel ingezet te worden. Niks mis met commercie en ik gun iedereen zijn of haar verdienste, maar sociale ondernemers die zeggen kleinschalig zijn - buurt is goed gevonden natuurlijk - en tegelijkertijd over de hele wereld met premiegeld schuiven. Nobele motieven of gewoon handig ondernemen? Buurt- of wereldzorg? U moet het zelf maar beoordelen.

Burgemeester René Verhulst. Deze column verschijnt één keer in de twee weken.

Meer berichten
Shopbox