Column: Exotisch

  Column

“Michael, je moet eens naar Polen of Zuid-Afrika, dáár zijn toch mooie vogelsoorten!'' Het is een opmerking die ik vaak krijg, al verschillen de namen van de landen regelmatig. Ik vraag me dan altijd af of mensen in Nederland met hun ogen dicht door de natuur wandelen... In ons land zijn toch ook fantastisch mooie dingen te zien? En eigenlijk hoef je niet eens de natuur in om iets moois te zien. Open je ogen eens gewoon in je eigen wijk, of nog dichter bij huis: in je eigen tuin! Spechten, appelvinken, sperwers en bij mensen met een vijver zelfs ijsvogels laten zich steeds vaker dichtbij de mensen zien. Kijkend naar de kleurenpracht van deze vogels moet een ieder haast wel concluderen dat ze er bijna exotisch uitzien.
Eén vogelsoort in ons land ís daadwerkelijk exotisch. En als je hem ziet zie je gelijk waarom. Fel groen, een grote rode snavel, zeer behendig en hard schreeuwend zoals een papegaai: we hebben het over de halsbandparkiet. Eind jaren ‘60 voor het eerst in ons land ontsnapt uit volières. Veel ontsnapte vogelsoorten overleven het niet in de vrije natuur. De halsbandparkiet is daarop een uitzondering. Begin jaren ‘70 ontstond is ons land een kleine populatie en rond de eeuwwisseling waren er al zo’n duizend. Nu is dat aantal al ongeveer vijftien keer zoveel! De vogels, die oorspronkelijk in India en Centraal Afrika voorkomen leven in ons land met name in de randstad. In Amsterdam en Den Haag zitten soms groepen van duizenden vogels.
Maar ja, als de aantallen groeien groeit ook het leefgebied. Steeds vaker verspreiden de vogels zich. Het wachten is totdat ze Ede bereiken. Maar ja, wachten duurt soms lang...
De laatste week van het jaar. Met mijn camera loop ik om de Proosdijvijver. Wat hoor ik? Ekster, gaai? Nee. Er zit een vogel de besjes van de hulst te eten.. Groen, een grote rode snavel, zeer behendig en hard schreeuwend als een papegaai... Het wachten op de halsbandparkiet is voorbij!

Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Meer berichten
Shopbox