Logo edesepost.nl


Column: Sprookje?

  Column

Het is weekend en zoals gewoonlijk struin ik door de natuur. Natuur beleven doe ik niet enkel met mijn ogen maar minstens even intens met mijn oren. Alle geluiden en beelden die soms maar heel kortstondig zijn probeer ik in me op te nemen.

Toch heb ik moeite met me te focussen op alles wat ik zie en hoor. Iets anders heeft mijn aandacht. Iets waarbij mijn gedachten teruggaan naar het vroegere sprookje Roodkapje waarin de bloeddorstige wolf in het bed van Roodkapjes ‘ oma ging liggen. En wat zou het geweldig zijn, een wolf in Nederland! Al een jaar of tien volg ik, soms wantrouwend, de berichtgeving over wolven die in ons land gezien worden. Veel mensen zien een grote hond al aan voor een wolf dus lang niet alle waarnemingen zullen juist zijn. Tóch ben ik van mening dat de wolf hier weer zal komen, óf... zich al een tijdje gevestigd heeft maar dat we het gelukkig nog niet weten.

Wat is er mooier voor de natuur dat dieren zich op eigen kracht vestigen in ons land. Voorbeelden als zeearend, visarend en oehoe te over momenteel. Veel mensen juichen de komst van de wolf toe gelukkig.

Ineens schrik ik terwijl iets naast me uit de ruigte opspringt... het zal toch niet! Nee.... Het was een ree. Door mijn dwalende gedachten interpreteer je niet alles nog even goed blijkbaar. Helaas horen we ook verhalen van wolven die worden aangereden in ons land. Zou Nederland dan te klein zijn voor de wolf? Het antwoord is wellicht 'Ja'. Mijn antwoord is echter 'Nee'. De mens dient dan wel een stap terug te doen. Als 'wolven' gaan jagen met camera of geweer op die wolf, zal hem verjagen. Het afwachten en met rust laten geeft het dier een kans. Wellicht bij de eerste tekenen van meerdere wolven eens kiezen om de Veluwe af te sluiten voor een lange periode...? Van mij mag het, ik vrees echter dat veel mensen dát dan weer niet willen.

Michael de Vries
Natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox