Wethouder Harry van Huijstee.
Wethouder Harry van Huijstee.

Column: Wonen in Ede

  Column

In mijn vorige column van deze reeks gaf ik een terugblik op het onderwerp participatie en de successen tot nu toe. Vandaag doe ik dat op het onderwerp wonen. Wat is er de afgelopen periode gebeurt, maar ook; wat gaan we de komende jaren allemaal doen. Want wonen in Ede en daarmee in de gemeente waar de meest gelukkige mensen wonen, dat wil toch iedereen.

Ik merk dat er op dit moment een grote vraag naar woningen in Ede is. We komen uit een crisis en dat was ook op de woningmarkt goed merkbaar. Mensen bleven langer in hun huis wonen, woningen stonden lang te koop en er werden minder nieuwe woningen gebouwd. De wijk Kernhem is hier een voorbeeld van. Hier is de afgelopen jaren weinig gebouwd. Gelukkig zien we dat de markt op dit moment weer goed is en dat ook in de wijk Kernhem weer volop wordt gebouwd.

We zien meer mooie ontwikkelingen in Ede; op de kazerneterreinen worden veel verschillende woningen gebouwd. Van oude panden die worden opgeknapt, nieuwbouwwoningen voor gezinnen en prachtig gelegen kavels waar mooie huizen op verrijzen. Hetzelfde geldt voor Park Reehorst. Het gebied bij het station, de Kop van de Parkweg, wordt steeds een stukje mooier. Onlangs zijn de gevels van een aantal oude panden opgeknapt en gaf ik het startsein voor de bouw van een appartementencomplex.

Ook erg blij ben ik met het toevoegen van meer goedkope (huur) woningen. Dit gebeurt zowel bij nieuwbouw als door het omvormen van bestaande panden zoals het oude Besampand bij het station naar woningen.

Kortom, veel mooie ontwikkelingen die Ede weer een stukje mooier maakt en die woonruimte biedt aan iedereen die dit nodig heeft. En dat is maar goed ook want de gemeente Ede is een aantrekkelijke gemeente om te wonen. Dat zeg ik niet alleen als inwoner en wethouder van Ede, we zien het aan de groeicijfers van Ede. De verwachting is dat Ede ook de komende jaren nog flink blijft groeien, met een inwonersaantal van meer dan 120.000 in 2025. Al die mensen moeten ergens wonen.

Ook de komende jaren wordt er dus nog flink bijgebouwd. Starterswoningen, kleine eengezinswoningen, maar ook twee onder een kap en vrijstaande woningen. Ik vind het belangrijk dat iedereen die hier wil wonen dat ook kan, daarom bouwen we woningen voor iedereen.

Naast het aantal en het soort woningen is het ook belangrijk om na te denken over de locatie van de woningen. Het streven is om verschillende woonsoorten aan te bieden in een wijk of dorp. Zowel woningen voor starters, voor gezinnen als voor ouderen, allemaal bij elkaar. Dit zorgt voor de mogelijkheid tot het doorgroeien naar een grotere / andere woningen binnen een wijk of dorp, maar het zorgt ook voor een bepaalde dynamiek en levendigheid.

Kortom; er komt veel kijken bij het bouwen van woningen. Het is belangrijk om na te denken over de hoeveelheid aan woningen, het soort woningen, maar ook de plek waar de woningen gebouwd gaan worden.

En ik weet dat er meer nodig is, maar als we er in ieder geval voor zorgen dat inwoners van Ede in een prettig huis kunnen wonen dan blijven we ook in de toekomst de gelukkigste gemeente van Nederland.

Wethouder Harry van Huijstee

Meer berichten
Shopbox