Logo edesepost.nl


Column: In voor- en tegenspoed

  Column

Burgemeester zijn is een mooi ambt. Ik kijk terug op een warme ontvangst en een dito installatie in ons Raadhuis. En wij voelen ons heel snel thuis in Ede. Dat is de voorspoed. Gelukkig hebben de meesten van ons dat, maar er is ook tegenspoed. En daar hoef je niet elke dag bij stil te staan, dat is niet goed, zeker niet wanneer alles prettig verloopt.
Nu bedoel ik tegenspoed niet als politiek. Dat kan ook lastig zijn als voorzitter van de gemeenteraad. Ik bedoel hier de eiercrisis. Je kunt het hebben over de oorzaken, de betrokken personen en de financiële belangen. En dat gebeurt vooral. Het menselijk leed er achter in veelal familiebedrijven wordt volgens mij nu vergeten. Het gaat om het bestaan, het voorbestaan voor de volgende generatie soms. Dat grijpt in, het dagelijks leven wordt er door beïnvloed.

Het gaat hier niet om interim-managers die vrolijk met hun uurtarief naar de volgende klant gaan. Je bent verknocht met het bedrijf. Ik vind dat de landelijke politiek hier te makkelijk over denkt. Men kent dit bestaan niet in Den Haag. Als voorzitter van de regio Food Valley heb ik daarom ook een beroep gedaan op de landelijke politiek voor meer begrip van emoties.

De vliegroutes van en naar Lelystad zijn misschien ook een komende tegenspoed. Ook daar geldt, niet doemdenken. Maar het gemak waarmee op de tekentafel over Ede en de Hoge Veluwe dikke lijnen worden getrokken, als was het niemandsland, brengt onzekerheid. Alternatieven, die er lijken te zijn, worden weggewuifd. Het college en zeker portefeuillehouder Leon Meijer doen er alles aan om die onzekerheid weg te nemen.

In de Reehorst lieten bijna 500 bewoners, jong en oud en vanuit alle invalshoeken zich horen. Dat geluid moet niet verstommen, dat van de vliegtuigmotoren wel.

Burgemeester René Verhulst

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox